Izvor: RTS/Zabava arhiva vesti 09.08.2017

Praistorijski krokodil dobio ime po Lemiju iz „Motorheda“

RTS 09.08.2017
Lemi Kilmister, nekadašnji vođa britanske hevi-metal grupe „Motorhed“, od sada ima i svoj fosil, jer je grupa naučnika koja voli muziku Kilmistera, preminulog 2015. godine, dala ime Lemi primitivnom praistorijskom krokodilu. Naučnici… »

Patagotitan majorum, najveća životinja koja je ikada hodala Zemljom

RTS 09.08.2017
Ostaci šest džinovskih dinosaurusa otkriveni u Argentini 2012. godine pripadali su najvećim živim bićima koja su hodala planetom, u odnosu na koje je tiranosaurus reks izgledao kao patuljak. Sa 76 tona ovi biljojedi su bili teški kao spejs šatl, a… »

Na kruzeru proveli 10 dana u mraku zbog gusara

RTS 09.08.2017
Putnici kruzera „Si princes“ koji je plovio od Sidneja do Dubaija proveli su deset dana u totalnom mraku, a razlog tome bio je potencijalni napad somalskih gusara u Indijskom okeanu i Arapskom moru, objavljeno je na australijskom sajtu „Njuz“… »

Koliko Amerikanaca zna gde je Severna Koreja

RTS 09.08.2017
Rat rečima između rukovodstava SAD i Severne Koreje svakim danom postaje ozbiljniji. Američki predsednik Donald Tramp zapretio Pjongjangu „vatrom i gnevom“, a Kim Džong Un je uzvratio da će svojim nuklearnim arsenalom gađati Guam, ostrvsku… »

Zasvirale prve trube u Guči

RTS 09.08.2017
Pripreme su gotove, prvi gosti već su stigli, a i prve trube zasvirale. Zvanično će 57. Sabor trubača biti otvoren sutra, ali provod je već počeo. Na ulicama u dragačevskoj varošici već je živo. Dosta je gostiju koji su stigli i pre svečanog… »

Crnogorcu koji je ubio kornjaču preti kazna do pet godina zatvora

RTS 09.08.2017
Marko Marković iz Kotora, koji je ubio morsku kornjaču u Stolivu, mogao bi da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina. Protiv njega je ekološka inspekcija podnela krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je usmrtio zaštićenu životinju… »

„Nišvil“, od Zape i tanga do roka za simfonijski orkestar

RTS 09.08.2017
Od Zape i tanga za big bend, do roka za simfonijski orkestar, od Bisere Veletanlić, Vasila Hadžimanova i Darka Rundeka, do Peti Ostin, Alfa Blondija, Toma Harela i Kendi Dalfer – sve to očekuje publiku od sutra na niškoj Tvrđavi u okviru glavnog… »

„Belgrejd bir fest“ od 16. do 20. avgusta

RTS 09.08.2017
Od 16. do 20. avgusta na beogradskom Ušću održaće se jubilarni, 15. „Bir fest“, na kojem organizatori očekuju rekordnu posetu. Uz veliki izbor piva i raznovrsnu muziku, Beograđani i njihovi gosti uživaće svakoga dana od 18 časova pa do ranih… »

Pahor odlučio da prepešači Sloveniju

RTS 09.08.2017
Slovenački predsednik Borut Pahor je, u okviru predsedničke kampanje, krenuo na put po Sloveniji tokom kojeg namerava da za sedam dana prepešači čitavu zemlju, a krajnja destinacija mu je Piran. Pahor i njegov mali tim, u kom su njegov sin Luka i dve… »

Džon Bejli novi predsednik Američke filmske akademije

RTS 09.08.2017
Direktor fotografije Džon Bejli izabran je za novog predsednika američke Akademije za filmsku umetnost i nauku, koja svake godine organizuje dodelu Oskara. Odbor guvernera te organizacije dodelio je noćas Bejliju jednogodišnji mandat. Džon Bejli… »