Arhiva » Vesti » B92 12.08.2017

"Posle ovog s Hrvatima, predlog Vučića potrebniji"

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je Srbija morala da reaguje na odluku Hrvatske da poveća takse da bi zaštitila interese voćara i povrtara.

B92 subota, 12. avgust 2017.  |  Tanjug
B92: "Posle ovog s Hrvatima, predlog Vučića potrebniji"

Posle tog slučaja, kako kaže, se još više vidi potreba da se, što je predlog predsednika Aleksandra Vučića, uklone sve barijere i uspostavi carinska unija u regionu.

Ministar je rekao da od petka nema zastoja prilikom izvoza u Hrvatsku poljoprivrednih proizvoda, odnosno da je sve vraćeno na režim od pre 15. jula.

On je kazao da smo se vratili na režim od pre toga u pogledu voća, povrća i svega drugog, kao i da su se naši ljudi u inspekcijskim organima i carini dali svoj maksimum i zaštitili srpsko tržište.

U toku je anketiranje oko 160 izvoznika voća i povrća kako bi se utvrdilo da li bilo štete zbog povećanja taksi za 22 puta za fitosanitarne preglede prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja medju kojima je i Srbija, a Nedimović kaže za RTS da je to bilo neverovatno stanje, ali i da iz toga treba izvući pouke.

"Mislim da je ovo jedna škola za druge, da ne treba imati ovakve ishitrene reakcije i da na našem prostoru treba da postoji komunikacija i dobra saradnja, a naročito u trgovini. I da je predlog predsednika Srbije Vučića od pre nekoliko meseci za otklanjanje svih barijera i uspostalvjanje carinske unije nešto što je neophodno, kako bi roba nesmatano funkcionisala i kako bi kvalitet isplivao na površinu", naglasio je Nedimović.

Ističe da EU egzistira na jedinstvenom ekonomskom tržištu i da takve protekcionističke mere nisu dozvoljene i da Srbija kao zemlja koja želi da udje u EU to poštuje, dok članice EU naročito ne bi smele to da rade.

Ministar kaže da može donekle da razume nezadovoljstvo poljoprivrednika u Hrvatskoj, ali da uvek postoje problemi i da su poljoprivrednici nezadovoljni i u Srbiji i drugim zemaljama u regionu, ali da to ne znači da treba tako jednostrano reagovati.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.