Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 18.08.2017

Španski gradovi betonskim preprekama protiv napada

Al Jazeera 18.08.2017
Turističke destinacije pokušavaju spriječiti napade slične onom u Barceloni. Španski primorski gradovi su počeli postavljati betonske barijere na popularnim šetalištima, u nastojanju da spriječe napade slične onom u Barceloni, prenosi španski… »

Građani Barcelone odali počast žrtvama napada

Al Jazeera 18.08.2017
Španska policija traga za tinejdžerom za koga se sumnja da je vozio kombi kojim je usmrtio 14, a povrijedio više od 100 ljudi. Na hiljade ljudi, među kojima su i španski kralj i premijer, okupilo se na glavnom trgu u Barceloni, gdje su minutom… »

Policija: Osumnjičeni planirali veći napad u Španiji

Al Jazeera 18.08.2017
Mještani strepe od novih napada i u gradu se osjeća velika napetost, javlja iz Barcelone Jelena Glušac. Španska policija saopćila je da su smrtonosni napadi u Barceloni i obližnjem Cambrilsu odavno pripremani te da su osumnjičeni željeli izvesti… »

Dvije osobe ubijene u napadu nožem u Finskoj

Al Jazeera 18.08.2017
Uhapšeni muškarac je djelovao sam, a u napadu je povrijeđeno najmanje šestero ljudi. Dvije osobe su ubijene, a šestero ljudi je povrijeđeno u napadu nožem u gradu Turkuu na jugozapadu Finske, saopćila je policija. Policijski zvaničnik je kazao… »

Trumpov glavni strateg napušta Bijelu kuću

Al Jazeera 18.08.2017
Steve Bannon je protivnik globalizacije koji se miješao u nacionalnu sigurnost i optuživan je za rasizam. Glavni strateg američkog predsjednika, Steve Bannon, napušta svoju poziciju u Bijeloj kući, saopćila je glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders… »

Berlin Erdoganu: Ne miješajte se u njemačke unutrašnje poslove

Al Jazeera 18.08.2017
Turski predsjednik pozvao Turke u Njemačkoj da ne glasaju za velike stranke jer kaže da su one neprijatelji Turske. Berlin je tražio od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ne miješa u njemačku izbornu kampanju nakon što je on pozvao… »

Vujošević: Odsustvo sa terena teže od bolesti

Al Jazeera 18.08.2017
Teško mi je zbog bolova, ali i zbog toga što neću biti s momcima koje je sam toliko zavolio i s kojima sam stvorio sjajan odnos, kaže selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon što nije otputovao s košarkaškim reprezentativcima… »

Sud oduzeo milionsku imovinu porodice Marović

Al Jazeera 18.08.2017
Podgorički Viši sud privremeno je oduzeo kompletnu imovinu Svetozaru Maroviću, njegovoj supruzi Ðorđini I Sinu Milošu, kao I drugim članovima njegove porodice. Crnogorski pravosudni organi privremeno su oduzeli imovinu bivšem visokom funkcioneru… »

SAD: Oštar pad u autoindustriji utječe na ekonomiju

Al Jazeera 18.08.2017
Pad proizvodnje u automobilskom sektoru odrazio se na ukupnu fabričku proizvodnju SAD-a, koja mjesecima stagnira. Oštar pad proizvodnje u američkom automobilskom sektoru u julu odrazio se na ukupnu fabričku proizvodnju u SAD-u, koja mjesecima… »

Jakov Sedlar očekuje izvinjenje State Departmenta

Al Jazeera 18.08.2017
State Department u svom godišnjem izvještaju Sedlarov film "Jasenovac - Istina" ocijenio je kao djelo koje umanjuje ustaške zločine. Hrvatski filmski reditelj i producent Jakov Sedlar izjavio je kako je šokiran izvještajem američkog State… »