Izvor: Dojče vele arhiva vesti 18.08.2017

Dramatični sati u Kataloniji

Dojče vele 18.08.2017
Vlada španske pokrajine Katalonije saopštila je da je napad u letovalištu Kambrils povezan s terorističkim napadom u centru Barselone u kojem je poginulo 13 ljudi, a više od 100 povređeno, od kojih 15 teško. U napadu u Kambrilsu, južno od… »

Kome se više veruje – Putinu ili Trampu?

Dojče vele 18.08.2017
Prema jednom ispitivanju javnog mnjenja, čak i u zemljama koje su tradicionalno saveznice SAD – ako baš mora da se bira – trenutno se više veruje ruskom predsedniku Putinu, nego američkom Trampu. Nezavisni vašingtonski institut za istraživanje… »

Ruska veza

Dojče vele 18.08.2017
„Moj angažman u Rosnjeftu neće naškoditi izbornoj kampanji SPD“, tvrdi bivši nemački kancelar Gerhard Šreder za švajcarski „Blik“. Nemačkoj su, kaže, u interesu dobre veze sa Rusijom. A otkrio je i koliko zarađuje…. „To je bila… »

Decentralizacija je pravi put

Dojče vele 18.08.2017
Decentralizacija Ukrajine posle revolucije na Majdanu bila bi pravi korak, smatra specijalni nemački izaslanik za ukrajinsku reformsku agendu Georg Milbrat. Ako Ukrajina u tome uspe, to će, smatra, uticati i na Donbas. DW: Kakva je osnovna poruka jednog… »

„Svemirski brod“ nadzire Bundesligu

Dojče vele 18.08.2017
Prvi dan Bundeslige (18.8.) donosi veliku sreću ljubiteljima fudbala u Nemačkoj. Ali ove sezone, posebno za ljubitelje televizijskih prenosa fudbalskih utakmica, ta sreća je pomućena. „Nikada još nije vladao ovoliki haos u televizijskoj ponudi kada… »

Nemački doprinosi i za strane radnike

Dojče vele 18.08.2017
Kada preduzeća iz drugih zemalja EU šalju svoje radnike u Nemačku na duže od dve godine, ona moraju da im plaćaju „nemačke“ socijalne doprinose, a ne iznose koji su predviđeni u zemlji-porekla. To je još jednom jasno utvrdio Savezni socijalni… »

Više žena za više uspeha

Dojče vele 18.08.2017
Angela Merkel je žena koja već godinama vodi nemačku vladu. Ali ženskog podmlatka u politici sve je manje. Razloga za to ima mnogo – a posebno je teško onim političarkama koje imaju porodicu i decu. „Dame i gospodo!“ Tako je 19. februara 1919… »

Banat

Dojče vele 18.08.2017
Moraću za jedno deset godina, u rano letnje posle podne, da pođem u malo selo pored Kanala i potražim jednog dečaka na klupi pod kestenovima ispred crkve. Treba da ispunim amanet dat bosom starcu pre toliko godina. Piše Dragan Aleksić Rano letnje… »