Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 20.08.2017

Caplan: Vakcinacija je obaveza cijele zajednice

Al Jazeera 20.08.2017
Nema dokaza da vakcine škode, ali ima mnogo dokaza da se možete razboljeti ako se ne vakcinišete, kaže Arthur L. Caplan. Dr. Arthur L. Caplan, profesor bioetike na Njujorškom univerzitetu, autor je 35 knjiga i nekoliko stotina naučnih radova te… »

Dvostruki aršini Trumpove Amerike

Al Jazeera 20.08.2017
Dragi Rex, dragi Amerikanci: Vama je Hasanbegović u Bijeloj kući. Slavoj Žižek je svojevremeno iznio mudar i duboko pravedan prijedlog – saopšten, doduše, u formi šale; jer za onoga koji govori sigurnije je da se ljudi, kada se istina baci pred… »

Kad život stane u dvije godine čekanja

Al Jazeera 20.08.2017
Izbjeglice, migranti i tražioci azila u Belgiji nakon dvije godine čekanja suočavaju se sa odlukom vlasti o zahtjevu. Izbjeglice iz gotovo čitavog svijeta, posebno iz Sirije, Iraka i Afganistana, pristižu u države širom Evrope kako bi pronašli… »

Trumpoidi iz našeg sokaka

Al Jazeera 20.08.2017
Hrvatski desničari znaju samo histerizirati na temu zavjere antihrvatskih plaćenika što djeluju u ljevičarskim medijima i nevladinim organizacijama. Američki State Department, to jest vanjskoposlovni resor tamošnje vlade, posvetio je ozbiljan… »

Ježevi iz Panonskog mora

Al Jazeera 20.08.2017
Otkud morski jež na prostoru Tuzlanskog kantona i je li moguće da je zemlja sačuvala predmete stare milionima godina... Ekstremne vremenske prilike, iliti neprilike, imaju svoju funkciju jednako kao i neke druge. Naime, jake kiše, poplave, nabujale… »

Trump pali opasne baklje rasizma

Al Jazeera 20.08.2017
Na Americi je da pogasi baklje koje su osvijetlile koliko je zemlja pritisnuta rasnom mržnjom. Ispunjeni rasističkom mržnjom, marširali su u Charlottesvilleu u Virdžiniji pod zastavom Konfederacije, istorijskog simbola bele nadmoći i afroameričkog… »

Interaktivno: Kako su formirani Indija, Pakistan i Bangladeš

Al Jazeera 20.08.2017
Animirana mapa prikazuje promjene granica od podjele 1947. Prije 70 godina, u augustu 1947, prekinuta je dvjestogodišnja britanska vladavina na Indijskom potkontitentu. On je podijeljen na dvije države – Pakistan s većinskim muslimanskim… »

Postajemo li groblje evropskih 'dizela'?

Al Jazeera 20.08.2017
Zbog ograničenja u Evropskoj uniji, u regiji bi mogao porasti uvoz polovnih dizel automobila. Regija bi u skorije vrijeme mogla postati preplavljena polovnim automobilima sa dizelskim agregatima jer sve veći broj evropskih gradova uvodi ili planira… »

Crni rekord Sobranja

Al Jazeera 20.08.2017
Izbor novog državnog tužioca daje šansu opozicionoj VMRO DPMNE da ponovi uzaludnu maratonsku opstrukciju debate. Gotovo dve sedmice dugo uzastopno blokiranje debate novi je crni rekord za Sobranje Makedonije i događaj koji će svakako ući u anale… »