Izvor: Danas/Društvo arhiva vesti 20.08.2017

Kolone vozila na graničnim prelazima, čeka se više sati

Danas 20.08.2017
Konstantno jak priliv vozila i dalje dovodi do dugih i višesatnih zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom, saopštio je AMMS. Granična policija, uz asistenciju saobraćajne policije, nastoji da rastereti pojedine granične prelaze… »

Nova šansa za male maturante

Danas 20.08.2017
Za nepopunjena mesta u srednjim školama prijavljivaće se mali maturanti koji u junu nisu mogli da polažu završni ispit. Novu šansu imaće sutra, u utorak i sredu. Svi učenici moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak… »

Brnabić: Obrazovanje i inovacije prioriteti

Danas 20.08.2017
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je danas međunarodnu konferenciju "Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive" i istakla da su "obrazovanje i inovacije apsolutni prioriteti Vlade Srbije". "Zahvaljujući onom što je prethodna… »

Protest malinara zbog neispunjenih obećanja

Danas 19.08.2017
U Ivanjici je danas održan miran protest malinara Zlatiborskog i Moravičkog okruga koji traže da akontna cena maline prati rast izvozne cene ovog voća. Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da hladnjačari ne poštuju… »

Da li biste obukli Vučićev džemper?

Danas 20.08.2017
Aleksandar Vučić, kakav god bio, pre svega je posledica, a ne uzrok problema u Srbiji. Zapitajmo se sledeću stvar: da li bismo obukli i nosili džemper Adolfa Hitlera? Dakle, sveže opran, hemijski očišćen i uredno ispeglan džemper koji je nekada… »

Osnovna knjiga slave

Danas 20.08.2017
Nekadašnje stvaralačko delo značajnog nemačkog pisca Štefan Cvajgova (Stefan Zweig), "Osnovna knjiga" - "Od Cvajga do Handkea: Zbirka Adolfa Hazlingera" ("Književni arhiv", Salcburg), trebalo je da bude koristan katalog njegovih mnogobrojnih dela… »

Život na dijalizi znatno smanjuje kvalitet života

Danas 20.08.2017
U Srbiji oko 1.000 ljudi čeka, mnogi od njih već godinama, na najvažniji poziv u životu, poziv kada će im javiti da je pronađen organ za transplantaciju. Jedna od njih je 46-ogodišnja Sanja Bojić iz Beograda, koja je bubrežni bolesnik od svoje… »

Sandžak i "Velika Albanija"

Danas 20.08.2017
* Pravo je čudo kako opstadoše i kako opstaju ovi sandžački Bošnjaci, a još ne porazmisliše o tome da i oni ugledajući se na svog starijeg i većeg brata naprave nekakvu deklaraciju o opstanku. Kosovo "najskuplja srpska reč'' i ,,grdno… »

Majstor Vlajkove mekike

Danas 20.08.2017
Vlajko Stojadinović (67) iz Klenja, opština Golubac, ceo život radi na pijacama i vašarima u raznim mestima u Srbiji gde su njegove pržene mekike nezaobilazan specijalitet. Vlajko i njegova supruga Nada, iako su zanatski penzioneri već dugo godina… »

Inventarska kutija Marije Dragojlović

Danas 20.08.2017
Uživanje je uvek sporo - konstatuje Mileta Prodanović u knjizi "Inventarska kutija" Marije Dragojlović misleći na njene slike - na dugotrajan i temeljan proces njihovog nastanka ali i čitanja. Posle prvog utiska u kojem naslikani predmet deluje… »