Kultura arhiva vesti 20.08.2017

Ko su najvredniji glumci Holivuda?

B92 20.08.2017
Ko najviše radi u Holivudu? Magazin Vol strit odlučio je da sazna odgovor na ovo pitanje proučavajući broj pojavljivanja poznatih glumaca u filmovima u poslednjih pet godina, kao i ukupan broj njihovih angažmana. Rezultat je sledeća lista: 1. Dvejn… »

U muzeju u Norveškoj najveća krađa u poslednjih 200 godina

B92 20.08.2017
Oko 400 predmeta iz perioda Vikinga ukradeno je između 11. i 13. avgusta iz muzeja u Bergenu na jugozapadu Norveške, saopštila je uprava muzeja i dodala da je to najveća krađa dela norveške umetnosti. "Ukoliko predmeti ne budu vraćeni i pronađeni… »

Hauard Filips Lavkraft pionir kosmičkog horora

Beta 20.08.2017
Američki pisac Hauard Filips Lavkraft, rodonačelnik kosmičkog horora, rodjen je na današnji dan 1890. godine. Pisao je uglavnom kratke priče, a književnu slavu stekao je tek nakon smrti. Kao svog književnog uzora ga navode mnogi pisci, medju njima… »

Bir fest za četiri dana posetilo više od pola milona ljudi

B92 20.08.2017
Na muzičkom festivalu Bir fest (Beer fest) tokom protekla četiri dana na beogradskom Ušću bilo je više od pola miliona posetilaca, saopštili su organizatori. Četvrto veče festivala, sinoć, obeležili su nastupi Darka Rundeka, Goblina, S.A.R.S-a… »

Odrasla sam s osećajem da nemam domovinu

Politika 20.08.2017
Pred bioskopskom publikom u Srbiji, od 24. avgusta, naći će se britansko-indijski film „Kuća kraljevog namesnika” („Viceroy’s House”) britanske rediteljke indijskog porekla Gurinder Čade, poznate po vrlo dobrim filmovima „Badži na… »

Sudbina rukopisa „Gorskog vijenca” kao dobar triler

Politika 20.08.2017
Njegošev autograf putovao je kroz vreme, od Cetinja do Beča, pa do Beograda i opet do Cetinja. Rukopisi velikih književnih dela imaju čudesne sudbine i puteve u svetu, poput ljudskih, a potraga za Njegoševom rukom ispisanim „Gorskim vijencem”… »

Prinčevi Vilijam i Hari igraju u nastavku Ratova zvezda?

Radio 021 20.08.2017
Prinčevi Vilijam i Hari imaće epizodne uloge u novom filmu iz serijala "Ratovi zvezda: Poslednji džedaj", rekao je glumac Džon Bojega za BBC Radio 4. Upitan da li je istina da se prinčevi pojavljuju u tom filmu, Bojega je rekao u šali i da će scena… »

Preminuo legendarni komičar Jerry Lewis

Al Jazeera 20.08.2017
Lewis je preminuo u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu. Jerry Lewis, legendarni komičar koji je publiku širom svijeta oduševljavao najprije zajedno sa Deanom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge… »

Ela Dvornik na dirljiv način odala počast ocu Dinu (FOTO)

Alo 20.08.2017
U septembru će se navršiti devet godina otkako je nas je napustio Dino Dvornik. Neprežaljeni majstor ritma velike harizme preminuo je u Zagrebu u 45. godini i iza sebe ostavio suprugu i ćerku. Ćerka Ela podelila je sa svojim fanovima da bi danas… »

Hrvatica piše O ajnštajnovoj ženi: Mileva je autor teorije relativiteta

Kurir 20.08.2017
Na Sajmu knjiga u Puli hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić predstavila je roman o srpskoj naučnici Milevi Marić. Knjiga „Mileva Ajnštajn, teorija tuge“ otkriva kako se Albert Ajnštajn odnosio prema svojoj prvoj ženi. Radnja u romanu je… »