Kultura arhiva vesti 20.08.2017

Ko su najvredniji glumci Holivuda?

B92 20.08.2017
Ko najviše radi u Holivudu? Magazin Vol strit odlučio je da sazna odgovor na ovo pitanje proučavajući broj pojavljivanja poznatih glumaca u filmovima u poslednjih pet godina, kao i ukupan broj njihovih angažmana. Rezultat je sledeća lista: 1. Dvejn… »

Iz muzeja u Norveškoj ukradeno 400 predmeta iz vikinške ere

Beta 20.08.2017
Oko 400 predmeta iz perioda Vikinga ukradeno je izmedju 11. i 13. avgusta iz muzeja u Bergenu, na jugozapadu Norveške, saopštila je uprava muzeja i dodala da je to najveća kradja dela norveške umetnosti. "Ukoliko predmeti ne budu vraćeni i… »

Hauard Filips Lavkraft je bio pionir kosmičkog horora

B92 20.08.2017
Američki pisac Hauard Filips Lavkraft, rodonačelnik kosmičkog horora, rođen je na današnji dan 1890. godine. Pisao je uglavnom kratke priče, a književnu slavu stekao je tek nakon smrti. Kao svog književnog uzora ga navode mnogi pisci, među njima… »

Beer fest: Četvrto veče festivala obeležili su nastupi Darka Rundeka, Goblina, s.A.R.S-a, Kerbera i Atheist Rapa pred…

Kurir 20.08.2017
Program Belgrade Beer Festa u subotu otvorili su Good ol Bastardos, zatim su nastupili Vreme čuda, a nešto kasnije u odličnom raspoloženu publika je dočekala momke iz benda Ničim Izazvan. Na sceni je potom ovacijama pozdravljen hrvatski muzičar… »

Odrasla sam s osećajem da nemam domovinu

Politika 20.08.2017
Pred bioskopskom publikom u Srbiji, od 24. avgusta, naći će se britansko-indijski film „Kuća kraljevog namesnika” („Viceroy’s House”) britanske rediteljke indijskog porekla Gurinder Čade, poznate po vrlo dobrim filmovima „Badži na… »

Sudbina rukopisa „Gorskog vijenca” kao dobar triler

Politika 20.08.2017
Njegošev autograf putovao je kroz vreme, od Cetinja do Beča, pa do Beograda i opet do Cetinja. Rukopisi velikih književnih dela imaju čudesne sudbine i puteve u svetu, poput ljudskih, a potraga za Njegoševom rukom ispisanim „Gorskim vijencem”… »

Prinčevi Vilijam i Hari igraju u nastavku Ratova zvezda?

Radio 021 20.08.2017
Prinčevi Vilijam i Hari imaće epizodne uloge u novom filmu iz serijala "Ratovi zvezda: Poslednji džedaj", rekao je glumac Džon Bojega za BBC Radio 4. Upitan da li je istina da se prinčevi pojavljuju u tom filmu, Bojega je rekao u šali i da će scena… »

Preminuo legendarni komičar Jerry Lewis

Al Jazeera 20.08.2017
Lewis je preminuo u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu. Jerry Lewis, legendarni komičar koji je publiku širom svijeta oduševljavao najprije zajedno sa Deanom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge… »

Ela Dvornik na dirljiv način odala počast ocu Dinu (FOTO)

Alo 20.08.2017
U septembru će se navršiti devet godina otkako je nas je napustio Dino Dvornik. Neprežaljeni majstor ritma velike harizme preminuo je u Zagrebu u 45. godini i iza sebe ostavio suprugu i ćerku. Ćerka Ela podelila je sa svojim fanovima da bi danas… »

Hrvatica piše O ajnštajnovoj ženi: Mileva je autor teorije relativiteta

Kurir 20.08.2017
Na Sajmu knjiga u Puli hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić predstavila je roman o srpskoj naučnici Milevi Marić. Knjiga „Mileva Ajnštajn, teorija tuge“ otkriva kako se Albert Ajnštajn odnosio prema svojoj prvoj ženi. Radnja u romanu je… »