Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 24.08.2017

Eksplozija u Kijevu kod zgrade vlade

Al Jazeera 24.08.2017
Ukrajina slavi Dan nezavisnosti, a ministar odbrane SAD-a Jim Mattis je u posjeti Kijevu. Ukrajinska policija saopćila je danas da su dvije osobe povrijeđene u eksploziji koja se dogodila u centru Kijeva, na Dan nezavisnosti te zemlje. Eksplozija se… »

Ruski bombarderi letjeli blizu Južne Koreje

Al Jazeera 24.08.2017
Japanski i južnokorejski lovci pratili su bombardere sposobne da nose nuklearno naoružanje. Ruski strateški bombarderi sposobni da nose nuklearno naoružanje preletjeli su preko Tihog okeana, Japanskog, Žutog i Istočnog kineskog mora, zbog čega su… »

Video: Žrtve u naletu tajfuna Hato

Al Jazeera 24.08.2017
U udaru olujnog nevremena nestali su deseci ljudi. Izvor: YouTube/M3TA Broj smrtno stradalih od tajfuna Hato koji je zahvatio Hong Kong, Makao i jug Kine popeo se na 16 osoba, dok se deseci ljudi smatraju nestalima. Osam osoba poginulo je u Makau… »

ISIL prijeti Španiji: Osvetit ćemo se za inkviziciju, bit ćete halifat

Al Jazeera 24.08.2017
Dvojica boraca oružana grupa Islamska država Irak i Levant na španskom jeziku s arapskim akcentom poručili: 'Andaluzija će ponovo postati ono što je nekada bila.'. Oružana grupa Islamska država Irak i Levant objavila je snimak na španskom jeziku… »

Rusija priprema najveću vojnu vježbu od kraja Hladnog rata

Al Jazeera 24.08.2017
Vježba nije odgovor na američke sankcije, poručuju iz Moskve. Rusija priprema najveću vojnu vježbu još od vremena Hladnog rata, pod nazivom "Zapad 17", a paradu ruske vojne sile pomno će pratiti NATO u atmosferi pojačanih tenzija na relaciji… »

Pjongjang najavio novu balističku raketu, domet do SAD-a

Al Jazeera 24.08.2017
Ako bude razvijen, takav bi projektil mogao dosegnuti bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući New York i Washington, kažu stručnjaci. Sjeverna Koreja je s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi… »

Lavrov: Strategija SAD-a za Afganistan je loša

Al Jazeera 24.08.2017
Šef ruske diplomatije je potvrdio da Moskva ima kontakte s talibanima, ali samo zbog sigurnosti svojih državljana. Ruski ministar vanjsklih poslova Sergej Lavrov je novu strategiju SAD-a za Afganistan okarakterizirao kao lošu, nazivajući je… »

SAD: 16 diplomata na Kubi pretrpjelo oštećenje sluha

Al Jazeera 24.08.2017
SAD tvrdi da su službenici američke ambasade bili izloženi nekoj vrsti akustičnog oružja u incidentu bez presedana. State Department je potvrdio da najmanje 16 službenika američke ambasade na Kubi osjeća posljedice takozvanog "zvučnog napada" i… »

Jim Mattis u Ukrajini zbog isporuke oružja

Al Jazeera 24.08.2017
Američki ministar odbrane stigao u Ukrajinu kako bi potvrdio podršku SAD-a toj zemlji uprkos Trupovim najavama približavanja Rusiji. Američki ministar odbrane Jim Mattis stigao je u Ukrajinu na razgovore o mogućem jačanju američke podrške snagama… »

Katar vraća ambasadora u Teheran

Al Jazeera 24.08.2017
Katar je opozvao svog ambasadora u Teheranu u januaru prošle godine. Katarske vlasti su saopćile da će se njihov ambasador u Iranu, koji je povučen u januaru prošle godine, vratiti u tu zemlju. "Katar saopćava da će se katarski ambasador vratiti u… »