Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.08.2017

Kosovo tone u dublju krizu

Dojče vele 24.08.2017
Dva i po meseca nakon parlamentarnih izbora Kosovo, izmučeno siromaštvom i korupcijom, tone u sve dublju krizu, ocenjuje nemačka agencija dpa u kratkom izveštaju. Na vladajuću koaliciju će se još čekati. Skupština u Prištini ni u četvrtak nije… »

Propast „privatnog“ autoputa

Dojče vele 24.08.2017
Konzorcijum koji je trebalo na svoj rizik da trideset godina upravlja deonicom autoputa sada traži stotine miliona evra od države. To pokazuje da javna infrastruktura ne sme da se daje privatnicima, piše nemačka štampa. Kada se na radiju čitaju… »

Život u ruševinama

Dojče vele 24.08.2017
Pre godinu dana niz razornih zemljotresa uzdrmao je srce Italije. Političari su obećali pomoć, a stanovnike Amatričea posetili su i papa Franja i princ Čarls. Ali od svega toga razoreno područje nije imalo mnogo koristi. Nando Bonani hoda po… »

Zavadi pa pregovaraj

Dojče vele 24.08.2017
Ponovo su to uradili! Britanci u svojim najnovijim „pozicionim dokumentima“ odbacuju „mapu plana“ EU o pregovorima o „bregzitu“. Njihova strategija bi na kraju mogla da urodi plodom, smatra Maks Hofman. Mišel Barnije, šef delegacije Evropske… »

Povratak starom stilu Al Kaide

Dojče vele 24.08.2017
Teroristi iz Barselone očigledno su delovali u okviru male i izolovane grupe, a ne kao deo šire ekstremističke mreže. To je sve češća praksa na džihadističkoj sceni u Evropi – i to sve više podseća na stil Al Kaide. Otprilike pola sata pre… »

Makronova turneja protiv dampinga

Dojče vele 24.08.2017
Stotine hiljada radnika poljskih, čeških ili bugarskih firmi radi na zapadu Evrope – ali prima plate uobičajene u svojim domovinama. To nije po volji Nemaca i Francuza. Prvoborac protiv dampinga je Emanuel Makron. Predsednik Francuske Emanuel Makron… »

Istorija uživo – spektakl za turiste

Dojče vele 24.08.2017
Dimilo se i pucalo iz kubura i topova, a gradsku luku opsedali su gusari. Grad Omiš, staro gusarsko gnezdo, i ove godine je po jedanaesti put svojim gostima priuštio istorijski spektakl rekonstrukcije bitke iz 13. veka. Mnogobrojna publika s uzbuđenjem… »

Nemačka neće slati više vojnika u Avganistan

Dojče vele 24.08.2017
Predsednik SAD Donald Tramp namerava da pošalje više američkih vojnika u Avganistan i zahteva od partnera u NATO da i oni povećaju broj svojih trupa. Međutim, Nemačka za sada ne želi da udovolji tom zahtevu. „Spremni smo da i ubuduće… »