Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

Beta 29.08.2017

Poslanik Skupštine Kosova i osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da ne vidi razloge za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, jer je, kako je ocenio, dijalog "mrtav".<p>Kurti je u intervjuu za "Jeta ne Kosove" (Život na Kosovu) rekao da je dijalog prekinut više od pola godine i upitao "zašto treba ponovo započeti dijalog koji je sada mrtav".</p>Prema njegovoj oceni, dosadašnjim asimetričnim dijalogom bez nacionalnog konsenzusa Priština je izgubila mnogo vremena dok su Srbiji "povećani apetiti kao da smo u periodu pre proglašavanja nezavisnosti".

Kako je ocenio, za normalne odnose potrebno je da srpske vlasti priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova, izvine se za ratne zločine i isplate ekonomsku odštetu s vraćanjem dokumentacije i ukradenih bogatstava.

"To su prvi koraci za normalne odnose sa Srbijom, što se može ostvariti uz pomoć i insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela", istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sastanak s premijerom i predsednikom Srbije je "najobičnija stvar koju treba da uradi svaki premijer ili predsednik Kosova do sada, što prihvata i najbleđa imaginacija".

"Kao premijer Kosova ja ću poštovati protokol u međunarodnim odnosima svuda gde budu prisutne obe strane. Međutim, ja ću artikulisati na najvišem nivou interese Kosova i albanske nacije, u okviru pravila diplomatije", kazao je Kurti.

On je rekao da će na unutrašnjem planu, sarađivati sa srpskom zajednicom ocenivši da Beograd pokušava da izgradi politički monopol među kosovskim Srbima.

"Kosovski Srbi su naši sugrađani. Da bi smo sa njima sarađivali ne trebaju nam spoljni filteri niti uticaj. Mi bi smo odmah započeli dijalog sa kosovskim Srbima, koji će biti otvoren, demokratski, o ekonomskom razvoju i društvenom progresu. Glavna preokupacija građana Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost su zapošljavanje i pravda", istakao je Kurti.

(Beta, 08.29.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine je mrtav

Večernje novosti 29.08.2017

Kurti: Dijalog sa Beogradom je mrtav

Vesti online 29.08.2017
Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »