Arhiva » Vesti » Novi magazin 29.08.2017

Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

Poslanik Skupštine Kosova i osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da ne vidi razloge za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, jer je, kako je ocenio, dijalog "mrtav".

Novi magazin utorak, 29. avgust 2017.  |  Beta

Kurti je u intervjuu za "Jeta ne Kosove" (Život na Kosovu) rekao da je dijalog prekinut više od pola godine i upitao "zašto treba ponovo započeti dijalog koji je sada mrtav".

Prema njegovoj oceni, dosadašnjim asimetričnim dijalogom bez nacionalnog konsenzusa Priština je izgubila mnogo vremena dok su Srbiji "povećani apetiti kao da smo u periodu pre proglašavanja nezavisnosti".

Kako je ocenio, za normalne odnose potrebno je da srpske vlasti priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova, izvine se za ratne zločine i isplate ekonomsku odštetu s vraćanjem dokumentacije i ukradenih bogatstava.

"To su prvi koraci za normalne odnose sa Srbijom, što se može ostvariti uz pomoć i insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela", istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sastanak s premijerom i predsednikom Srbije je "najobičnija stvar koju treba da uradi svaki premijer ili predsednik Kosova do sada, što prihvata i najbleđa imaginacija".

"Kao premijer Kosova ja ću poštovati protokol u međunarodnim odnosima svuda gde budu prisutne obe strane. Međutim, ja ću artikulisati na najvišem nivou interese Kosova i albanske nacije, u okviru pravila diplomatije", kazao je Kurti.

On je rekao da će na unutrašnjem planu, sarađivati sa srpskom zajednicom ocenivši da Beograd pokušava da izgradi politički monopol među kosovskim Srbima.

"Kosovski Srbi su naši sugrađani. Da bi smo sa njima sarađivali ne trebaju nam spoljni filteri niti uticaj. Mi bi smo odmah započeli dijalog sa kosovskim Srbima, koji će biti otvoren, demokratski, o ekonomskom razvoju i društvenom progresu. Glavna preokupacija građana Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost su zapošljavanje i pravda", istakao je Kurti.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine je mrtav

Večernje novosti utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Dijalog sa Beogradom je mrtav

Vesti online utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine "mrtav"

RTV utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

B92 utorak, 29. avgust 2017.

Ključne reči

Aljbin Kurti Priština Kosovo

©2019 Netmark d.o.o.