Arhiva » Vesti » RTV 29.08.2017

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine "mrtav"

PRIŠTINA - Osnivač pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti smatra da nema razloga za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ocenjujući da je taj proces "mrtav".

RTV utorak, 29. avgust 2017.  |  Tanjug
RTV: Kurti: Dijalog Beograda i Prištine "mrtav"

"Pitanje je zašto da nastavimo propali proces, neuspeli model? Sarađivaćemo sa Briselom, Berlinom i Vašingtonom da pokrenemo dijalog sa njima o odnosima Kosova i Srbije", rekao je on u intervjuu za list "Jeta ne Kosove" odgovarajući na pitanje da li će ako postane premijer nastaviti dijalog.

To znači, kako je objasnio, dijalog sa partnerima za rešavanje problema sa političkim protivnikom, a ne dijalog sa protivnicima u kojem su partneri pozicionirani kao neutralni arbitri.

Dijalog, prema njegovim rečima nije doneo napredak u odnosima Srbije i Kosova, a ni u integraciji zajednica.

On je rekao da je aktuelni dijalog Beograda i Prištine "asimetričan" tvrdeći da o tome ne postoji nacionalni konsenzus o tome na Kosovu.

"Zbog ovog dijaloga bez principa, međunarodni zvaničnici ne traže od Srbije da prizna Kosovo. A za uspostavljanje normalnih odnosa, Srbija treba da prizna Kosovo", rekao je on.

Beograd takođe, smatra Kurti, treba i da se izvini za ratne zločine i isplati odštetu kao i da vrati dokumentaciju i ukradenu imovinu.

"To su prvi koraci ka mogućoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i oni mogu da se ostvare uz pomoć i na insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela", zaključio je Kurti.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine je mrtav

Večernje novosti utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Dijalog sa Beogradom je mrtav

Vesti online utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

B92 utorak, 29. avgust 2017.

Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

Blic utorak, 29. avgust 2017.

©2019 Netmark d.o.o.