Arhiva » Vesti » B92 01.09.2017

Kurti: Podržavamo sve osim Veseljija

Priština, Beč -- Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio da je spreman da podrži izbor predsednika skupštine, ali ne ako se insistira na Kadriju Veseljiju.

B92 petak, 1. septembar 2017.  |  Tanjug
B92: Kurti: Podržavamo sve osim Veseljija

On je u izjavi za bečki dnevnik "Standard" poručio da koalicija PAN treba da odustane od Kadrija Veseljija i predloži nekog drugog kandidata za predsednika skupštine. "Pan treba da izabere nekog drugog iz svojih redova. Neke od njih bi podržali", obećava Kurti.

Samoopredeljenje je, kako kaže, spremno da podrži izbor jednog kandidata PAN-a i omogući da se konačno konstituiše skupština. Samo bivši šef kosovske obaveštajne službe "Šik" Veselji, prema rečima Kurtija, ne dolazi u obzir.

"Standard" podseća da je "Šik" bio poznat po izvršenjima ubistava i da se nikada nije odrekao nasilja. Kurti ističe da Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova (LDK) mogu prikupiti 61 potpis, odnosno većinu i da će, ako se ne prihvati njegov prvi predlog, ove dve stranke izabrani predsednika skupštine.

On je ocenio da je PAN svojim bojkotom izgubio pravo predlaganja kandidata.

"Standard" podseća da Samoopredeljenje do sada nikada nije bilo u vladi, i da je izbegavano od strane međunarodne zajednice jer se nikada nije odreklo nasilja, ali da je u poslednje vreme Kurti u više navrata bio u američkoj ambasadi.

List podseća i da je Samoopredeljenje do sada odbijalo ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, ali da to Kurti više ne odbija. On predlaže da se uspostavi parlamentarna komisija i smesta započnu bilateralni razgovori sa Podgoricom. "Definitivno je potrebno razgraničenje", poručuje Kurti za "Standard".


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.