Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 01.09.2017

Srbija: 607 škola u štrajku

Slobodna Evropa 01.09.2017
U toku je štrajk u 607 škola u Srbiji zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama, rekla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Jankovićeva je saopštila da je prvi… »

Titov trg u Zagrebu preimenovan u Trg Republike Hrvatske

Slobodna Evropa 01.09.2017
U petak oko jedan ujutro zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova donijeli su odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Rasprava o toj točki dnevnog reda trajala je četiri sata. Za tu odluku je glasalo 29… »

Fokus Grabar Kitarovićeve na Srbiji i BiH, moguća poseta Vučića

Slobodna Evropa 01.09.2017
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će u predstojećem periodu fokus u spoljnoj politici usmeriti ka odnosima sa Srbijom i BiH, a u oktobru namerava da poseti Rusiju, objavio je izvor iz njenog kabineta, prenosi "Hina". Isti izvor je naveo da… »

Zaev i ambasadorka Srbije: Iskreno prijateljstvo Srbije i Makedonije

Slobodna Evropa 01.09.2017
Makedonski premijer Zoran Zaev i ambasadorka Srbije Dušanka Divjak-Tomić ocenili su da izmedju dve zemlje postoji iskreno prijateljstvo, kao i da postoje realni osnovi za produbljavanje odnosa . Zaev se sastao s ambasadorkom Srbije posle njenog povratka… »

Srbija piše Hagu za Mladića

Slobodna Evropa 01.09.2017
Pismo Haškom tribunalu sa zahtevom da se optuženom Ratku Mladiću omoguće adekvatni uslovi lečenja biće poslato u narednih nekoliko dana, rečeno je za Radio Slobodna Evropa u Ministarstvu pravde Srbije. O detaljima ovog zahteva, kako je objašnjeno… »

Zvizdić: Rešiti pitanje razgraničenja s Hrvatskom

Slobodna Evropa 01.09.2017
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da se razgovor s Hrvatskom o Pelješkom mostu nastavlja, ali da mora biti baziran na medjusobnom razumevanju i medjunarodnom pravu, kao i da se mora rešiti proces razgraničenja izmedju dve… »

Skat: SAD i srpske vlasti nastavljaju da rade na antikorupcijskom programu

Slobodna Evropa 01.09.2017
Sjedinjene Američke Države u saradnji sa srpskim vlastima nastavljaju da rade na antikorupcijskom programu, izjavio je ambasador SAD Kajl Skat tokom susreta s premijerkom Srbije Anom Brnabić. "SAD nastavljaju da rade na antikorupcijskom programu u… »

Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

Slobodna Evropa 01.09.2017
Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao "sukob širih razmera" na Korejskom poluostrvu. "Probleme regiona treba rešavati samo… »

EU: Priština hitno da formira vladu i radi na reformama i dijalogu s Beogradom

Slobodna Evropa 01.09.2017
Evropska unija poziva parlamentarne stranke na Kosovu da "deluju odgovorno i konstituišu parlament, izaberu predsednika i sastave što pre vladu" koja će sprovoditi reforme u vladavini zakona i ekonomiji i "biti konstruktivna" u dijalogu s Beogradom. To… »

Poplave u Houstonu: Bijela kuća traži pomoć od Kongresa

Slobodna Evropa 01.09.2017
Bijela kuća će zatražiti od Kongresa formiranje vanrednog fonda finansijske pomoći za stanovništvo pogođeno uraganom Harvey, prenosi BBC. "Amerikanci su sa vama. Bit ćemo ovdje svaki dan, sve dok se ovaj grad, njegova država i regija ne obnove kao… »