Kultura arhiva vesti 01.09.2017

Srpsko-kanadski film Flafi na festivalu u Koloradu

Dnevnik 01.09.2017
BEOGRAD: "Flafi", srpsko-kanadsko ostvarenje u režiji mlade autorke Milice Li Filipovski, nastavlja svoj uspešan festivalski pohod, u okviru 44. Filmskog festivala u Teljurajdu (Kolorado). Film „Flafi“ ušao je i u zvaničan odabir najboljih… »

Italija izložila mermernu rimsku glavu ukradenu tokom II svetskog rata

B92 01.09.2017
Italija će izložiti mermernu glavu iz 1. veka vraćenu iz američkog muzeja pošto se saznalo da je tokom Drugog svetskog rata bila ukradena iz muzeja u južnoj Italiji. Muzej umetnosti u Klivlendu je 2012. dobio skuplturu Druza, sina rimskog cara… »

Javna rasprava o kulturnoj strategiji Srbije kreće od Matice srpske

RTV 01.09.2017
NOVI SAD - U Matici srpskoj održana je prva javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture Republike Srbije do 2027. godine. Ovaj plan, po prvi put u istoriji naše zemlje trebalo bi da reguliše strateške prioritete i pravce razvoja kulture… »

Muzeju Jugoslavije nagrada za najbolji kratki muzejski film

B92 01.09.2017
Muzej Jugoslavije dobitnik je glavne međunarodne nagrade za "Najbolji kratki muzejski film" (Museums in Short) za video izložbu "Ruska avangarda u Beogradu", saopštio je danas taj Muzej. Kako se navodi, Forum slovenskih kultura dodelio je juče, 31… »

O generaciji koja se žrtvovala bez pitanja

Danas 31.08.2017
Snimanje filma "Zaspanka za vojnike" u režiji Predraga Gage Antonijevića počeće 5. septembra u Beloj Crkvi, najavljeno je na konferenciji za novinare. Film se bavi golgotom srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata, a scenario, koji je sa… »

Susret Simić - Vukosavljević

RTV 01.09.2017
BEOGRAD - Ministar kulturе i informisanja Vladan Vukosavljеvić sastao sе danas sa proslavljеnim pеsnikom i еsеjistom Čarlsom Simića koji boravi u višеdnеvnoj posеti Bеogradu. Tokom srdačnog i otvorеnog razgovora sagovornici su razgovarali… »

Klint Istvud režira film o napadu Islamske države u francuskom vozu

Blic 01.09.2017
Američki režiser Klint Istvud u Francuskoj režira film koji se bavi pokušajem napada Islamske države na brz voz, kada su tri Amerikanca savladala napadača. Za snimanje "The 15.17 to Paris" Istvud je na pet dana iznajmio voz, a ostatak posla se… »

Režiser filma o caru Nikolaju II traži zaštitu države

Blic 31.08.2017
Posle napada na njegov studio, Aleksej Učitelj, režiser kontroverznog filma o ruskom caru Nikolaju II, pozvao je danas službu državne bezbednosti (FSB) da reaguje i zaštiti posetioce bioskopa koji će gledati njegovo ostvarenje. Ubacivši… »

Suđić: Beograd kulturna prestonica sveta

RTS 01.09.2017
"Noć muzike" održava se drugu godinu zaredom. Umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a Bojan Suđić rekao je za RTS da Beograd pokazuje da je kulturna prestonica sveta. Na Tašmajdanu, večeras nastupaju Simfonijski orkestar i Hor RTS-a… »

Linčove "Male priče" posebno za Beograđane

Večernje novosti 01.09.2017
Otvaranje izložbe slavnog reditelja u Kulturnom centru Beograda. SA 56 crno-belih fotografija čiji je autor Dejvid Linč, a koje će večeras od 20 časova premijerno biti predstavljene na izložbi "Male priče" u Kulturnom centru, iz Pariza je u… »