Kultura arhiva vesti 01.09.2017

Srpsko-kanadski film "Flafi" nastavlja da osvaja svet

B92 01.09.2017
"Flafi", srpsko-kanadsko ostvarenje u režiji mlade autorke Milice Li Filipovski, nastavlja svoj uspešan festivalski pohod, u okviru 44. Filmskog festivala u Teljurajdu (Kolorado). Film "Flafi" ušao je i u zvaničan odabir najboljih kanadskih kratkih… »

Italija izložila mermernu rimsku glavu ukradenu tokom II svetskog rata

B92 01.09.2017
Italija će izložiti mermernu glavu iz 1. veka vraćenu iz američkog muzeja pošto se saznalo da je tokom Drugog svetskog rata bila ukradena iz muzeja u južnoj Italiji. Muzej umetnosti u Klivlendu je 2012. dobio skuplturu Druza, sina rimskog cara… »

Prva javna rasprava o strategiji kulture

Politika 01.09.2017
Akademik Miro Vuksanović istakao da se SANU, osim njene biblioteke i zakonske odredbe, u strategiji ne pominje. Novi Sad – U Matici srpskoj je održana prva javna rasprava povodom predloga o desetogodišnjoj strategiji razvoja kulture Srbije. Reč je o… »

Muzej Jugoslavije nagrađen u Piranu

Dnevnik 01.09.2017
BEOGRAD: Muzej Jugoslavije dobitnik je glavne nagrade za najbolji muzejski film na Forumu slovenskih kultura u slovenačkom gradu Piran u okviru Piranove - Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa. Forum slovenskih kultura nastao je u saradnji… »

Herojska generacija u filmu "Zaspanka za vojnike"

Večernje novosti 01.09.2017
Predrag Gaga Antonijević danas najavio početak snimanja "Zaspanke za vojnike". Radoš Bajić: Ovakav patriotski film zaslužuje veću pomoć države. U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci u Uzun Mirkovoj, u prisustvu brojnih predstavnika medija, reditelj Predrag… »

Vukosavljević sa Čarlsom Simićem

RTS 01.09.2017
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se sa proslavljenim pesnikom i esejistom Čarlsom Simićem, koji boravi u višednevnoj poseti Beogradu. Tokom srdačnog i otvorenog sastanka sagovornici su razgovarali o različitim temama iz… »

Klint Istvud režira film o napadu Islamske države u francuskom vozu

Blic 01.09.2017
Američki režiser Klint Istvud u Francuskoj režira film koji se bavi pokušajem napada Islamske države na brz voz, kada su tri Amerikanca savladala napadača. Za snimanje "The 15.17 to Paris" Istvud je na pet dana iznajmio voz, a ostatak posla se… »

"Uplašen sam što je još neviđen film pobudio toliko mržnje"

Press 01.09.2017
Posle napada na njegov studio, Aleksej Učitelj, režiser kontroverznog filma o ruskom caru Nikolaju II, pozvao je službu državne bezbednosti (FSB) da reaguje i zaštiti posetioce bioskopa koji će gledati njegovo ostvarenje. Foto:B92.net Ubacivši… »

Simfonijski orkestar, Hor RTS-a i hor "Kolibri" na stadionu Tašmajdan

B92 01.09.2017
Simfonijski orkestar, Hor RTS-a i hor "Kolibri", predvođeni maestrom Bojanom Suđićem, nastupaju večeras na stadionu "Tašmajdan", u okviru "Noći muzike". Suđić je u intervjuu za Tanjug najavio da je reč o muzičkom putovanju po celom svetu… »

"Male priče" Dejvida Linča od večeras u KCB-u

B92 01.09.2017
"Nepokretne slike mogu pričati priče, nepokretne slike uglavnom pričaju male priče, a kako to već biva, ponekad su zanimljive priče male", kaže američki reditelj i vizuelni umetnik Dejvid Linč, čije se fotografije od večeras mogu videti u… »