Kultura arhiva vesti 03.09.2017

Bijonsina muzika će se izučavati na Univerzitetu u Kopenhagenu

B92 03.09.2017
Studenti na Univerzitetu u Kopenhagenu će moći da slušaju predmet "Bijonse, pol i rasa", a na časove se već prijavilo 75 studenata. Predmet će se predavati na sličan način kao i drugi predmeti iz kulture, poput opere, a interesovanje za… »

Vukosavljević: Povraćaj zavisi od obnove, a ona ide sporo

Dnevnik 03.09.2017
BEOGRAD: Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je, povodom kulturnih dobara koje potražuje Hrvatska, da ukoliko na terenu postoje uslovi za njihov povraćaj i to zajednički potvrdi međudržavna mešovita srpsko-hrvatska… »

Čudesni svet Dunđerskih

Politika 03.09.2017
Drama „Od raja do beznjenice“ samo je deo zamašnog projekta iz naslova ovog teksta. Novi Sad – Na stepeništu dvorišta opasanog zidovima zdanja Muzeja Vojvodine (zadužbina Dunđerskih): sto sa vazom, dve stolice i plamičci nekoliko ukrasnih… »

Vreme za ljubav i greške naših očeva

Politika 03.09.2017
„Zlatni lavovi” za Džejn Fondu i Roberta Redforda, moćan izraelski „Fokstrot” i zabava „a la” Džordž Kluni. 74. VENECIJA Venecija, Lido – I nebo se rasplakalo nad Holivudom. U noći svečane dodele „Zlatnih lavova” za sveukupnu… »

Čarls Simić pred čitaocima

Studio B 03.09.2017
Melanholija burnih ljubavnih noći, nazgled naivne dileme o opstajanju, delići lepote u surovoj svakodnevici…bile su neke od tema pesama Čarlsa Simića koje je cenjeni američki pesnik srpskog porekla čitao publici u beogradskom Domu omladine. Sala… »

Umro američki pesnik Džon Ešberi

Beta 03.09.2017
Džon Ešberi (John Ashbery), koji se smatra za jednog od najvećih svetskih pesnika, umro je danas u 91. godini, saopštio je njegov suprug Dejvid Kermani.  On je rekao da je proslavljeni američki pesnik umro u svom domu u Hadsonu, u državi… »

(Foto) Olakšao dušu: Poznati glumac nežnim rečima rasplakao bivšu suprugu!

Kurir 03.09.2017
Vilijam Bredli Pit, poznatiji kao Bred Pit, nakon razvoda od Anđeline Žoli vredno radi na sebi, tako barem tvrde oni koji ga poznaju. Navodno je prestao piti i pušiti marihuanu i pokušava svoj život dovesti u red. Bred je odlučio ispraviti neke… »

(Foto) Amal kluni zasenila holivudske zvezde: Dva meseca posle porođaja skratila je kosu i izgleda fenomenalno!

Kurir 03.09.2017
Na premijeru filma "Suburbicon" Džordž Kluniju društvo je pravila supruga Amal koja je naprosto blistala u lila haljini. Elegantni izgled naglasila je retro frizurom u stilu diva iz holivudskog zlatnog doba. S obzirom na to da se retko pojavljuje u… »

Predlog Mihaela Milunovića za reorganizaciju srpske umetničke scene: Velike promene u voćnjaku koji niko ne plevi

Blic 03.09.2017
Nikada nisam napustio Beograd i njemu se vraćam i često i redovno. Posebno od 2010. godine, od kada sam zahvaljujući Milanu Beku stvorio svoj prvi beogradski atelje. Promene se primećuju kad se ostvari određena distanca, problemi postaju jasniji, kao… »

Peter Handke: Dopisao bih 11. božiju zapovest "Ne žuri"

Blic 03.09.2017
Budi blag i jak. Sakupljaj sitnice sa zemlje, ispisuje i govori Peter Handke u završnici dokumentarnog filma o njemu autorke Korine Belc. I još kaže, i sebi i nama, da treba odagnati nevolju govoreći: “Pljuni na nesreću“. Dokumentarni film "Peter… »