Arhiva » Vesti » RTS 05.09.2017

Kurti: Posle sporazuma, formiranje institucija u rukama Vučića

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih kosovskih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

RTS utorak, 5. septembar 2017.
RTS: Kurti: Posle sporazuma, formiranje institucija u rukama Vučića

"Nakon sporazuma prošle večeri, konstituisanje Skupštine Kosova i formiranje nove vlade ostali su u rukama Vučića", napisao je Aljbin Kurti na svom Fejsbuk nalogu.

Navodi da će lokalni izbori 22. oktobra biti novi referendum na Kosovu, nakon 26 godina.

"Država nije stolica. Država ima stolicu. Ali, tu su i stolice bez države, stolice na štetu države. Zavisna moć Srbije usmrtiće nezavisnost zemlje", navodi Kurti, tvrdeći da će lokalni izbori 22. oktobra biti novi referendum na Kosovu, nakon 26 godina.

Ocenio je da je izlazom Alijanse za novo Kosovo iz predizborne koalicije sa Demokrartskim savezom, propuštena još jedna šansa koalicije VLAN, formirane nakon izbora 2014. godine.

Smatra da je najveću grešku napravio Demokratski savez Kosova, zbog pasivnosti u okupljanju stranaka mimo takozvane ratne koalicije PAN, nakon izbora 11. juna.

Predsednici stranaka koalicije "PAN", Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj postpisali su sinoć sporazum o saradnji sa predsednikom Alijanse novo Kosovo Bedžetom Pacolijem.

Sporazum je potpisan nakon što je Pacoli prethodno odlučio da napusti koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, sa kojim je nastupio na izboorima 11. juna.

Sporazumom se otvara prostor za deblokadu formiranja centralnih kosovskih institucija - skupštine i vlade.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Pacolijev "prelet" potresao političku scenu na Kosovu

Vesti online utorak, 5. septembar 2017.

"Formiranje Vlade Kosova je sada u rukama Vučića"

Vesti online utorak, 5. septembar 2017.

Simić: Srpska lista otvorena uz uslove

RTS utorak, 5. septembar 2017.

©2019 Netmark d.o.o.