Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 11.09.2017

Trump odao počast žrtvama napada 11. septembra

Al Jazeera 11.09.2017
Komemoracija je počela u vrijeme kada je avion koji su oteli napadači udario u sjevernu kulu u New Yorku. Američki predsjednik Donald Trump odao je u ponedjeljak u Bijeloj kući minutom šutnje počast žrtvama napada 11. septembra 2001. Okruženi… »

SAD: Zbog uragana 7,2 miliona objekata bez struje

Al Jazeera 11.09.2017
Oluja Irma prouzrokovala nestanak električne energije kod više od 6,5 miliona potrošača diljem zemlje, hiljade električara na terenu. Gotovo 7,2 milijuna kuća i poslovnih objekata u više američkih saveznih država ostalo je bez električne… »

Nevrijeme u Hrvatskoj: U Zadru i Istri poplavljene kuće

Al Jazeera 11.09.2017
U Zadru je za dva sata palo više kiše nego što padne za mjesec dana, proglašen crveni alarm, voda i dalje nije za piće. U gradu Ninu kod Zadra, na području pogođenom obilnom kišom i poplavama, u ponedjeljak navečer evakuirano je 15-ak radnika… »

Osmero mrtvih u pucnjavi u Texasu

Al Jazeera 11.09.2017
Napadač u gradu Planu otvorio je vatru i ubio sedmero ljudi, a policija ga usmrtila prilikom intervencije. Najmanje osam osoba ubijeno je u pucnjavi koja se dogodila u obiteljskoj kući u teksaškom gradu Planu, potvrdile su lokalne vlasti. Do pucnjave u… »

Trump proglasio stanje prirodne katastrofe na Floridi

Al Jazeera 11.09.2017
Uredba će omogućiti građanima da traže sredstva za privremeni smještaj, popravak domova i pokriće drugih gubitaka. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o proglašenju prirodne katastrofe na Floridi i zatražio federalnu pomoć za tu… »

Sejfović se krio u napuštenom mlinu

Al Jazeera 11.09.2017
Bjegunac iz Kazneno-popravnog zatvora Sarajevo Amel Sejfović uhapšen je nakon velike policijske akcije. Nakon velike akcije, bjegunac iz Kazneno-popravnog zatvora Sarajevo Amel Sejfović je uhvaćen, potvrđeno je Feni iz Tužilaštva Kantona Sarajevo… »

Putin pristao na širi mandat UN na istoku Ukrajine

Al Jazeera 11.09.2017
Ruski predsjednik je prvobitno predlagao da misija bude operativna samo duž linija razdvajanja dvije strane. Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je proširenje mandata misije Ujedinjenih naroda koja bi zaštitila posmatrače na istoku Ukrajine… »

Video: Prve žrtve uragana Irma u SAD-u

Al Jazeera 11.09.2017
Poginulo najmanje četvero ljudi; na Floridi je trenutno bez struje blizu 4,5 miliona domaćinstava i poslovnih prostora. #hurricaneirma in #miami is now at its most violent. Having to scream to have my voice heard @CNN @weatherchannel @nbc6 @cbsmiami… »

Norveška: Erna Solberg blizu novom premijerskom mandatu

Al Jazeera 11.09.2017
Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora koalicija konzervativaca i naprednjaka osvaja 91 od 169 zastupničkih mjesta. Norveški Izborni direktorat je na temelju preliminarnih rezultata u ponedjeljak održanih parlamentarnih izbora priopćio… »

Deseci poginulih u zračnim udarima kod Deir Ezzora

Al Jazeera 11.09.2017
Vjeruje se da su u pitanju bili ruski zračni napadi i da je u dva navrata meta napada bilo selo Al-Khrayta. Najmanje 19 civila poginulo je u zračnim udarima u blizini sirijskog grada Deir Ezzora, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prav,a sa… »