Izvor: Dojče vele arhiva vesti 11.09.2017

Velike demonstracije za nezavisnost Katalonije

Dojče vele 11.09.2017
Pred Španijom je burna jesen. Stotine hiljada Katalonaca danas izlazi na demonstracije za održavanje referenduma o nezavisnosti. Španska vlada svim sredstvima pokušava da spreči otcepljenje. Aktivisti najveće katalonske platforma za nezavisnost… »

Vučić infiltriran u kosovsku vladu?

Dojče vele 11.09.2017
Nemačka štampa, između ostalog, piše o Kosovu i novoj vladi u kojoj će kosovski Srbi imati reč – a u analizama to uglavnom vidi kao način da srpska vlada ostvari svoje interese. A bave se i fenomenom „Beograd na vodi“. Dnevnik Tagescajtung… »

Nove sankcije Severnoj Koreji?

Dojče vele 11.09.2017
Cilj međunarodnih sankcija je da Severnu Koreju odvrate od njenog atomskog programa. Međutim, Pjongjang i dalje izvozi sirovine, trguje oružjem i aktivan je na finansijskom tržištu, navodi se u jednom izveštaju UN. Sjedinjene Američke Države su za… »

Nemačkoj je potreban dr Faust!

Dojče vele 11.09.2017
Legendarna je žeđ dr. Fausta za znanjem. On je uvek želeo da ide samo napred i grozio se zastoja. A u nemačkoj predizbornoj kampanji se neguju sasvim drukčiji ideali, smatra jedan naučnik. Geteov Faust je odoleo izazovu ostanka u lepoti sadašnjeg… »

Tramp i Evropa nisu partneri na Bliskom istoku

Dojče vele 11.09.2017
Trampova najava da će možda preispitati sporazum sa Iranom o atomskoj energiji izaziva zabrinutost. Ako SAD od njega odustanu, to bi moglo imati fatalne posledice za Evropu. EU to ne sme dopustiti, smatra Kersten Knip. Američka poslanica pri UN, Niki… »

Izrael i nove sile na Bliskom istoku

Dojče vele 11.09.2017
Rat u Siriji je Iranu i Hezbolahu dao enormno veliku moć. Izrael je na to reagovao vazdušnim napadima. Međutim, dramatične promene u regionu se teško mogu zaustaviti. „Sirija se vraća, to je jasno". Asad će iz rata, koji traje skoro sedam godina… »

Mikroplastika u vodi za piće - u celom svetu

Dojče vele 11.09.2017
Mikroplastika ne zagađuje samo svetska mora. Milijarde ljudi svakodnevno sa vodom za piće iz vodovoda u telo unose i nevidljive plastične mikročestice. Odakle one u vodi i koliko su opasne? Mikroskopske čestice plastike se nalaze u vodi iz vodovoda… »

„Grčka sledeće godine staje na noge“

Dojče vele 11.09.2017
Grčki premijer Aleksis Cipras je u Solunu otvorio međunarodni sajam trgovine i izneo dosta optimistične prognoze. Međutim, na otvaranju sajma nije bilo reči o glavnom grčkom problemu: porezu. U Solunu se održava 81. po redu međunarodni sajam… »