Arhiva » Vesti » RTV 13.09.2017

Brnabić uručila robotiće: Nastavlja se bitka za znanje

ČAČAK - Predsednica vlade Ana Brnabić uručila je danas u Čačku donaciju - robotiće za programiranje školama iz Čačka i sa Kosova i Metohije i poručila da se nastavlja bitka za znanje.

RTV sreda, 13. septembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Brnabić uručila robotiće: Nastavlja se bitka za znanje

Brnabić je, sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem posetila danas Osnovnu školu "Preljina" u Čačku, gde je nastavnicima iz osam škola iz tog kraja i nastavnicima iz dve kosovske škole uručila robotiće za programiranje u okviru akcije KODigranje, koja je deo "Bitke za znanje".

Premijerka je poručila da se nastavlja bitka za znanje i to ne samo kroz tu akciju, već i kroz uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, umrežavanje škola, nabavku opreme i edukaciju nastavnika.

"Ova bitka je deo veće akcije koju vlada podržava i u kojoj nam pomažu društveno odgovorni privrednici bez koji ne bismo mogli da umrežimo škole niti da nabavimo opremu", rekla je Brnabić.

Ona je posebno zahvalila nastavnicima iz škola koje su dobile donaciju što su se prijavili da učestvuju u akciju jer su pokazali da žele da naprave nešto više od osnovnog plana i programa.

"Time pokazuju odgovornost prema profesiji i želju da decu nauče da analitički razmišljaju, da rešavaju probleme, da se ne plaše da donesu odluke, da ako treba pogreše, ali da iz toga nauče i krenu dalje", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je posebno zahvalila donatoru, privredniku iz Čačka Ostoji Miajloviću i pozvala i druge privrednike da se priključe akciji.

Dodala je da joj je posebno drago što su želju za učešćem u akciji iskazale i škole sa KiM, jer je važno da se pomogne i deci sa Kosmeta.

"Nastavićemo bitku za znanje, bez društvenog konsenzusa o tome mi ne možemo, kao društvo, da nastavimo dalje", zaključila je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta za učenike petog razreda i akcijama poput "Bitke za znanje" napravljen veliki korak, te da je dobro i što je već mnogo škola ušlo u sistem esDnevnik.

Već se prepoznaje da se nešto menja, da to nije samo želja, rekao je Šarčević.

Posebno mu je, kaže, drago što su u sistem esDnevnik ušle i škole sa KiM, tačnije "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, te dodao da mu je žao što nije lično mogao da ih ohrabri, podsetivši da mu je nedavno bio zabranjen ulazak na KiM.

"Želim svim školama u Srbiji da nastavimo ovim putem i sve procese ubrzamo za dobrobit dece", poručio je Šarčević.

Direktor osmoletke "Preljina" Radojle Čolović zahvalio je organizatorima akcije na donaciji, a Ostoja Miajlović, privrednih iz Čačka, koji je zbog pomoći akciji dobio zahvalnicu, poručio je da nekad nije važni koliko sredstava imate, već kako ćete da ih potrošite.

"Ovo je ulaganje u budućnost, u decu i znanje što nikada niko ne može da nam otme", poručio je on.

Pored donacije, danas su gosti škole "Preljina" bili i učenici sa Kosmeta, iz Leposavića i Kosovske Mitrovice, a đaci "Preljine" su premijerki uručili poklon - predmete koje su sami napravili.

Cilj Bitke za znanje je da sve škole opremi robotima na kojima deca uče da programiraju i kodiraju, kako bi im se pružila mogućnost da budu deca savremenog doba.

Do sada je više od 300 škola dobilo po 5 robota, po koliko su škole i danas dobile, dok će nastavnici proći obuku.

Robote su danas dobile čačanska Gimnazija, kao i osmoletke "Kralj Aleksandar Prvi", "Mića Matović", "Milan Blagojević", "Milinko Kušić", "Preljina", "Stefan Lazarević", "Tatomir Anđelić" iz Mrčajevaca, kao i osmoletke "Leposavić" iz Leposavića i "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice.

Namenska u celoj zemlji veliki potencijal

Namenska industrija u Lučanima je važna za Srbiju i cela namenska industrija je veliki potencijal zemlje, poručila je Ana Brnabić tokom posete toj opštini.

Brnabić je, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišla radove na izgradnji novog objekta u fabrici "Milan Blagojević", kao i radove na nasipu Bjelica.

Takođe, istakla je da je vlada izdvojila dodatnih milijardu dinara za generalno čišćenje kanala i pravljenje nasipa pored reka.

"To je ono što možemo da uradimo kako bismo unapredili bezbednost građana i što ostaje budućim generacijama, da ostanete u svojim kućama i da vam, kad imate fabrike i nešto proizvodite, to sve ne odnesu poplave", rekla je Brnabić.

Premijerka je, takođe, posetila i fabriku Livnica u Guči, koja je ponovo počela da radi.

"Važna su nam nova radna mesta i to kako da pomognemo domaćim privrednicima", podvukla je ona.

Kako je dodala, Livnicu u Guči je kupila kompanija "Progres" iz Čačka, porodična kompanija koja sledeće godine puni 40 godina.

Vladi Srbije, istakla je Brnabić, važno je da pomaže upravo takvim kompanijama, koje se šire u Srbiji, zapošljavaju nove ljudi i obezbeđuju sigurnost za njihove porodice.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je da su vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka polagali ogromnu pažnju Lučanima, ne samo zbog namenske, koja jeste važna, već, kako je rekao, zbog građana koji imaju prava da budu čuvani, zaštićeni i da im država pomogne.

Ministarstvo koje vodi, kao i sama fabrika "Milan Blagojević", dodao je Vulin, pomogli su izdvajanjem sredstava za kupovinu dve crpne pumpe za Lučane koje će pomoći da ne bude novih poplava.

Posebno je istakao da fabrike "Milan Blagojević" koristi vreme kada su naši proizvodi traženi na svetskom tržištu da zarađeni novac uloži u novu tehnologiju, proizvodnju, zapošljavanje…

"Tako se ponaša namenska industrija i zato je pomoć od 49 miliona evra koju je obezbedila vlada otišla u prave ruke. Vodi se računa kako se novac troši i rezultati ne mogu da budu loši", naveo je Vulin.

Kada je reč o samom nasipu na Bjelici, direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da su radovi u završnoj fazi i da će se radnici povući 30. septembra, kao što je i preneo predsedniku Srbije prilikom njegove poslednje posete.

Sam objekat se sastoji od nasipa dugog 1.830 metara, betonskog zida dužine 770 metara, crpne stanice zapremine 7,5 kubika u sekundi i jednog hidrotehničkog tunela dugog 150 metara.

Vlada Srbije je za taj objekat izdvojila 220 miliona dinara.

"Ovo je prva faza zaštite od velikih voda, a vlada je pre mesec dana donela odluku da izdvoji još 70 miliona dinara za dodatne radove pored Bjelice i nadamo se da ćemo do kraja godine i taj deo radova završiti i Bjelicu u Lučanima staviti pod kontrolu", rekao je Puzović.

Oni su obišli radove na izgradnji proizvodnog objekta za kontinualnu nitraciju celuloze i zaštitnog bedema u industrijskoj zoni.

O toku radova i značaju proizvodnog pogona za kontinualnu nitraciju celuloze za to preduzeće Odbrambene industrije, informisao ih direktor Radoš Milovanović, koji je podsetio da je reč o investiciji za koju je novac obezbedila Vlada Republike Srbije.

Proizvodni objekat za kontinualnu nitraciju celuloze, čija je izgradnja započela u januaru, a završetak radova planiran u decembru, uvešće novu tehnologiju koja će obezbediti dirigovan upravljački proces, unaprediće bezbednost i omogućiti bolji kvalitet i duplo povećanje kapaciteta ali i uposliti novih 50 radnika.

Njegovo puštanje u rad planirano je za maj naredne godine.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Brnabić: Nastavlja se bitka za znanje

Dnevnik sreda, 13. septembar 2017.

Brnabić: Nastavlja se bitka za znanje

B92 sreda, 13. septembar 2017.

Premijerka u Čačku Brnabić: Nastavlja se bitka za znjanje

Večernje novosti sreda, 13. septembar 2017.

Bitka za znanje: Brnabić deci uručila robote

Mondo sreda, 13. septembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.