Arhiva » Vesti » RTS 20.09.2017

Uragan "Marija" kreće se ka Portoriku i Devičanskim ostrvima

Oko uragana "Marija" stiglo je do Portorika kao oluja četvrte kategorije sa udarima vetra od 230 kilometara na čas, saopštio je američki Nacionalni centar za uragan, prenosi AFP.

RTS sreda, 20. septembar 2017.
RTS: Uragan "Marija" kreće se ka Portoriku i Devičanskim ostrvima

Centar uragana udario je u blizini mesta Jabukoa na jugoistoku ostrva pošto se prethodno razornom snagom obrušio na malo karipsko ostrvo Dominiku, saopštio je amrički Nacionalni centar za uragane.

Guverner Portorika Rikardo Roselo upozorio je ranije da bi Marija mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije videlo decenijama.

"Izgubićemo veliki deo infrastrukture u Portoriku", rekao je on i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.

Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište, prenose agencije.

"Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umreti. Ne znam kako to da kažem jasnije", rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbednost na ostrvu.

Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je da je jedna osoba stradala od posledica urgana "Marija" na francuskom ostrvu Gvadelup.

Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.

Prijavljen je i nestanak dve osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad, koje je pod upravom Gvadelupa.

Uragan nazvan "Marija", druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog meseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka severozapadu, u pravcu Američkih devičanskih ostrca i Portorika.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Guverner Uragan AFP

©2018 Netmark d.o.o.