Arhiva » Vesti » Benchmark 22.09.2017

Predstavljamo: QNAP TS-653B

Benchmark petak, 22. septembar 2017.

QNAP u svom NAS portfoliju pokriva mnoštvo segmenata. Model koji vam danas predstavljamo je u suštini namenjen prevashodno malim i srednjim preduzećima, ali može biti interesantan mnogima, prevashodno zbog svog atraktivnog dizajna. Reč je o modelu TS-653B, koji stiže sa čak šest slotova za hard diskove, ali i u vrlo elegantnom i atraktivnom izdanju, ne samo gledano kriterijumima NAS tržišta...

Filip Majkić

Serija x53-B se sastoji od više uređaja koji stižu u različitim izdanjima, ali u istovetnom dizajnu. Verzije se razlikuju po broju ležišta za diskove, pa tako imamo varijante sa 2, 4, 6 slotova. Uređaj koji vam danas predstavljamo stiže pod oznakom TS-653B i, kao što možete naslutiti, raspolaže sa 6 slotova, te u njega možete staviti šest diskova.

Osim toga, dolazi u novom izdanju koje će biti prijemčivije mnogima. Lep dizajn upotpunjuju brojne funkcionalnosti, pa tako imamo OLED ekran na prednjem delu NAS-a za prikaz osnovnih informacija, slot za proširenje koji se može iskoristiti za implementaciju M.2 SSD-a za keširanje ili ugradju 10 GbE konektivnosti, dodatak wireless kartice i slično. Tu su i prednji QuickAccess portovi zahvaljujući kojima ceo sistem može da radi i kao DAS (direct attach storage) povezivanjem USB-a na USB, preko USB 3.0 ili čak USB-C porta koji se može pronaći na prednjoj strani uređaja. Podržan je i 4K video plejbek uz transkoding u realnom vremenu, te bogate multimedijalne mogućnosti. I naravno, još mnogo, mnogo toga. Krenimo redom.

Uređaj na testu

NAS smo dobili u prodajnoj kutiji zajedno sa dodatnim sadržajem. U suštini, on pluta negde između bogatog kućnog sistema i sistema za mala i srednja preduzeća. Jedan od pokazatelja jeste prisustvo daljinca u paketu, koje će olakšati upotrebu, naročito multimedijalnih sadržaja. Treba takođe znati i da je moguće skinuti QNAP aplikaciju za mobilni telefon i koristiti njega umesto daljinca, ali ako se već daljinac isporučuje, zašto ga ne koristiti? Tu su i dve baterije za njega. Takođe, u pakovanju zatičemo dva LAN kabla, te 120 W strujni adapter.

Za potrebe testa smo dobili dva WD hard diska. Konkretno, reč je o modelima RED serije, kapaciteta 2 TB, odličnim hard diskovima upravo preporučenim za ovakve namene. Treba istaći da je hard diskove za smeštanje podataka potrebno dokupiti, jer se ne isporučuju uz sam uređaj, što je i uobičajeno na NAS polju.

NAS ima karakterističan oblik koji je zadržan, ali moramo reći da je novajlija umnogome ulepšan i „ušminkan“. Više se ne radi o sterilnoj kutiji za hard diskove koja se sklanja negde u stranu – sada je to uređaj koji možete mirne duše staviti pored televizora, u dnevnu sobu, na bilo koje vidno mesto. Kućište je ofarbano u crnu boju, a najveće iznenađenje jeste prednja strana. Na njoj se nalazi plastični poklopac visokog sjaja. Moramo reći da su nam utisci pomešani – ovo će sigurno biti magnet za otiske i ukoliko budete često menjali diskove, držite krpicu negde u blizini. Sa druge strane, kada/ako ubacite diskove i ne planirate da uskoro ponavljate tu operaciju, onda neće biti novih otisaka i sve će biti OK.

Ispod providnog plastičnog poklopca je smešteno šest slotova za diskove. Drugim rečima, QNAP TS-653B je idealan za skladištenje ogromnih količina podataka, i sada tu opet preteže poslovni aspekat uređaja – teško da će običnim kućnim korisnicima trebati baš šest slotova za diskove, suviše je to veliki kapacitet da bi se opsluživao jedan dom. U svakom sluačju, uređaj je idealan za skladištenje velikih količina podataka i veoma upotrebljiv za sve vidove primena u kojima je bitno da dosta kapaciteta bude uvek dostupno - za arhiviranje, video nadzor i sve druge vrste skladištenja. Svi slotovi podržavaju Hot-swap, odnosno 3.5" ili 2.5" SATA 6Gb/s i SATA 3Gb/s hard diskove i SSD-ove.


Objavljeno na sajtu benchmark.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.