Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 27.09.2017

Oslobađajuće presude Miškoviću i sinu

Al Jazeera 27.09.2017
Suđenje Miroslavu i Marku Miškoviću će ipak biti ponovljeno po optužbama za utaju poreza. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio cestarska poduzeća, te je ukinuo… »

Irački premijer: Kurdi moraju predati kontrolu nad aerodromima

Al Jazeera 27.09.2017
Abadi je zaprijetio Iračkom Kurdistanu embargom na međunarodne letove nakon što je izglasana nezavisnost na referendumu. Vlada Iraka zaprijetila je da će Regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) uvesti embargo na međunarodne letove ako ne preda kontrolu… »

U američkom zračnim napadu u Afganistanu stradali civili

Al Jazeera 27.09.2017
Zračni udar SAD-a nakon napada na kabulski aerodromu odnio je i nekoliko civilnih života. Zračni napad Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu odnio je i nekoliko civilnih života, saopćila je misija "Odlučna podrška" predvođena NATO-om. U… »

Video: Eksplozije u najvećem skladištu municije u Ukrajini

Al Jazeera 27.09.2017
U skladištu se nalazi 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecijevne bacače. Вид з общаги... A post shared by Viktoriya Solodka (@viktoriya.solodka) on Sep 26, 2017 at 3:07pm PDT U najvećem vojnom skladištu municije u Ukrajini… »

Putin: Rusija uništila svoje hemijsko oružje, šta je sa američkim?

Al Jazeera 27.09.2017
Ruski lider rekao kako je uništavanje hemijskog oružja veliki korak ka uravnoteženijem i sigurnijem modernom svijetu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je historijskim događajem nazvao uništavanje posljednjeg hemijskog agensa iz arsenala… »

Cerar: Plenković u New Yorku prešao svaku mjeru

Al Jazeera 27.09.2017
Slovenija će pregovore s Hrvatskom nastaviti kad Zagreb pristane na saradnju u provođenju arbitražne presude. Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković u svom govoru prošle sedmice u New Yorku "išao preko… »

Palestina i Solomonski Otoci nove članice Interpola

Al Jazeera 27.09.2017
Unatoč protivljenju Izraela da nije država, pa nije kvalifikovana za članstvo, Palestina je postala članica Interpola. Interpol je u srijedu prihvatio aplikaciju palestinskih vlasti da se pridruže ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji unatoč… »

Bulj nazvao Vučića četnikom i zatražio ratnu odštetu od Srbije

Al Jazeera 27.09.2017
'Nema nam dostojanstva dok Hrvatska ne bude od Vučića zatražila ratnu odštetu od 45 milijardi eura', rekao je hrvatski zastupnik Miro Bulj. Zastupnik iz redova Mosta nezavisnih lista Miro Bulj predložio je u okviru rasprave u Hrvatskom saboru o… »

Snažan zemljotres pogodio sjeveroistok Japana

Al Jazeera 27.09.2017
Zemljotres jačine 5,9 stepeni osjetio se u Tokiju, udaljenom 570 kilometara jugozapadno od epicentra. Zemljotres, koji je, prema prvim podacima, bio jačine šest stepeni po Richterovoj skali, pogodio je sjeveroistočni dio Japana, javlja Tanjug. Zasad… »

Katalonska policija: Nemiri ako se zatvore birališta

Al Jazeera 27.09.2017
Španska vlada saopćila da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mjestima. Katalonska policija je upozorila na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spriječe održavanje referenduma o… »