Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 27.09.2017

Irački premijer: Kurdi moraju predati kontrolu nad aerodromima

Al Jazeera 27.09.2017
Abadi je zaprijetio Iračkom Kurdistanu embargom na međunarodne letove nakon što je izglasana nezavisnost na referendumu. Vlada Iraka zaprijetila je da će Regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) uvesti embargo na međunarodne letove ako ne preda kontrolu… »

U američkom zračnim napadu u Afganistanu stradali civili

Al Jazeera 27.09.2017
Zračni udar SAD-a nakon napada na kabulski aerodromu odnio je i nekoliko civilnih života. Zračni napad Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu odnio je i nekoliko civilnih života, saopćila je misija "Odlučna podrška" predvođena NATO-om. U… »

Video: Eksplozije u najvećem skladištu municije u Ukrajini

Al Jazeera 27.09.2017
U skladištu se nalazi 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecijevne bacače. Вид з общаги... A post shared by Viktoriya Solodka (@viktoriya.solodka) on Sep 26, 2017 at 3:07pm PDT U najvećem vojnom skladištu municije u Ukrajini… »

Putin: Rusija uništila svoje hemijsko oružje, šta je sa američkim?

Al Jazeera 27.09.2017
Ruski lider rekao kako je uništavanje hemijskog oružja veliki korak ka uravnoteženijem i sigurnijem modernom svijetu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je historijskim događajem nazvao uništavanje posljednjeg hemijskog agensa iz arsenala… »

Palestina i Solomonski Otoci nove članice Interpola

Al Jazeera 27.09.2017
Unatoč protivljenju Izraela da nije država, pa nije kvalifikovana za članstvo, Palestina je postala članica Interpola. Interpol je u srijedu prihvatio aplikaciju palestinskih vlasti da se pridruže ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji unatoč… »

Snažan zemljotres pogodio sjeveroistok Japana

Al Jazeera 27.09.2017
Zemljotres jačine 5,9 stepeni osjetio se u Tokiju, udaljenom 570 kilometara jugozapadno od epicentra. Zemljotres, koji je, prema prvim podacima, bio jačine šest stepeni po Richterovoj skali, pogodio je sjeveroistočni dio Japana, javlja Tanjug. Zasad… »

Katalonska policija: Nemiri ako se zatvore birališta

Al Jazeera 27.09.2017
Španska vlada saopćila da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mjestima. Katalonska policija je upozorila na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spriječe održavanje referenduma o… »

Trump: Facebook je protivtrumpovska mreža

Al Jazeera 27.09.2017
Američki predsjednik reagirao nakon što je ova društvena mreža objavila da će predati 3.000 oglasa iz kampanje istražiteljima. Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je napao kompaniju Facebook kao "protivtrumpovsku" društvenu mrežu i doveo… »

Trump pozdravio odluku da žene u S. Arabiji mogu voziti

Al Jazeera 27.09.2017
Čelnici UN-a, SAD-a i aktivisti pozdravili su odluku saudijskih vlasti da od idućeg ljeta dozvole ženama da voze. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je odluku Saudijske Arabije da od idućeg ljeta dozvoli ženama da voze. Guterres je u… »

Tajni izraelski izvještaj: Vojska nesposobna pobijediti u ratu

Al Jazeera 27.09.2017
Možda je bio poneki vojni uspjeh, no većina Izraelaca ne tumači to kao ostvarivanje pobjede. Piše: Mohamed Mohsen Watad OKUPIRANI JERUSALEM – Dok izraelska vojska nastavlja provoditi vojne vježbe u kojima se simulira rat na više frontova… »