Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 27.09.2017

Turska, Liban i Egipat prekidaju letove za Irački Kurdistan

Al Jazeera 27.09.2017
Irački premijer Haider al-Abadi zaprijetio je zabranom svih međunarodnih letova u Kurdistan. Aviokompanije Turske, Libana i Egipta od petka će obustaviti letove u Irački Kurdistan i iz njega na zahtjev Bagdada nakon referenduma o nezavisnosti. Irački… »

Istočna Vlada Libije: Zabrana ulaska Amerikancima

Al Jazeera 27.09.2017
Libija je jedna od osam država na koje se odnosi zabrana izdavanja američkih viza koja je objavljena u nedjelju. Vlada Libije sa sjedištem na istoku države saopćila je kako će donijeti zabranu ulaska američkim državljanima, a nakon što je… »

Francuska i Italija grade tunel kroz Alpe

Al Jazeera 27.09.2017
Predviđeni troškovi iznose više od 25 milijardi eura, a ključni dio željezničke linije je tunel od 57 kilometara. Francuska i Italija ponovo su potvrdile svoju ambiciju za izgradnju brzog željezničkog pravca kroz Alpe, poručivši kako će… »

Turska: Dodatne 2,2 milijarde dolara za odbranu

Al Jazeera 27.09.2017
Po prijedlogu zakona, nova sredstva će biti izdvojena iz postojećih prihoda od poreza za modernizaciju turske vojske. Turska planira, prema nacrtu novog zakona, povećati potrošnju na odbranu za 2,2 milijarde dolara, objavio je ministar finansija ove… »

Kada himna i zastava dijele umjesto da povezuju

Al Jazeera 27.09.2017
Širom svijeta vjerske, nacionalne i druge manjine odbijaju prihvatiti obilježja države u kojoj žive. Sukob američkog predsjednika Donalda Trumpa sa velikim brojem profesionalnih takmičara u američkom nogometu koji su kleknuli na jedno koljeno tokom… »

Euforija i sarkazam nakon dozvole Saudijkama da voze

Al Jazeera 27.09.2017
Veliki broj aktivista iz Saudijske Arabije je podržalo ovu odluku, dok su joj se drugi suprotstavili. Saudijska Arabija je najavila da će od idućeg ljeta dozvoliti ženama da voze, a ova odluka je izazvala debatu Saudijaca na Twitteru. Veliki broj… »

Wolfgang Schaeuble postaje predsjednik Bundestaga

Al Jazeera 27.09.2017
Dosadašnji njemački ministar finansija i član predsjedništva Kršćansko-demokratske unije Wolfgang Schaeuble trebao bi preuzeti dužnost predsjednika Bundestaga. Dosadašnji njemački ministar finansija i član predsjedništva Kršćansko-demokratske… »

Za kurdsku nezavisnost glasalo 92 posto

Al Jazeera 27.09.2017
Barzani je poručio da glasanje neće dovesti do neposrednog čina nezavisnosti, ali bi trebao otvoriti vrata pregovora. Pripadnici kurdske zajednice u Iraku velikom su većinom glasali za neovisnost Iračkog Kurdistana, a odgovorni za provedbu… »

Produžavanje graničnih kontrola unutar Schengena

Al Jazeera 27.09.2017
Privremene granične kontrole unutar Evropske unije mogle bi biti produžene i do tri godine tokom krize. Privremene granične kontrole unutar Evropske unije mogle bi biti produžene i do tri godine tokom krize, predložila je danas Evropska komisija… »

Europol: Ucjenjivački softver glavna prijetnja 2017.

Al Jazeera 27.09.2017
Ucjenjivački softver zasjenio je većinu drugih oblika kibernetičkog kriminala 2017. u kojoj je zabilježen porast online kriminala. Ucjenjivački softver zasjenio je većinu drugih oblika kibernetičkog kriminala 2017. u kojoj je zabilježen porast… »