Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 27.09.2017

Irački Kurdi ubedljivo za nezavisnost

Glas Amerike 27.09.2017
Irački Kurdi su ubedljivom većinom, čak 92 odsto, glasali za nezavisnost od od Iraka. pokazali su zvaničnici rezultati referenduma. Nakon što je proglasio pobedu, predsednik iračkih Kurda Masud Barzani pozvao je na dijalog Iračke vlasti, koje su… »

Raketni napad u Kabulu posle dolaska Matisa

Glas Amerike 27.09.2017
Američki sekretar za odbranu Džim Matis stigao je u sredu u Avganistan, kako bi ponovo izrazio kontinuiranu podršku SAD i izneo novu strategiju za borbu sa talibanskim pobunjenicima. Pet sati nakon njegovog dolaska, izvršen je raketni napad na… »

Putin: Rusija uništila hemijsko oružje

Glas Amerike 27.09.2017
Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će Rusija danas uništititi svoje kompletno hemijsko oružje, opisujući taj potez kao „istorijski događaj.“ U televizijskom obraćanju naciji, Putin je poručio da će danas biti uništena… »

Podneta žalba ustavnom sudu protiv Pinka i Informera

Glas Amerike 27.09.2017
Glumci Sergej i Branislav Trifunović, novinari Tamara Skroza i Antonela Riha, vlasnik i osnivač Vranjskih Vukašin Obradović i direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši podneli su danas ustavnu žalbu zbog povrede prava na slobodu govora i prava… »

Šinavatra osuđena u odsustvu na pet godina zatvora

Glas Amerike 27.09.2017
Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra osuđena je u odsustvu na pet godina zatvora, zbog nemara u vođenju programa subvencija za uzgajivače pirinča. Vrhovni sud Tajlanda objavio je presudu u sredu, mesec dana pošto se Jingluk nije pojavila na… »

Srbija u vrhu po transparentnosti izvoza lakog naoružanja

Glas Amerike 27.09.2017
Prema istraživanju instituta iz Ženeve “Trgovina lakog naoružanja barametar transparentnosti” za 2017. godinu Nemačka, Švajcarska i Srbija su zemlje označene kao najtransparetnije kada je izvoz malog i lakog naoružanja u pitanju. Srbija se tako… »

Miškoviću se ponavlja suđenje za utaju poreza, oslobođen za puteve

Glas Amerike 27.09.2017
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika Delta holdigna Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok je ukinuo deo prvostepene presude kojom je bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara, zbog… »

Tramp predstavio republikanski plan poreske reforme

Glas Amerike 27.09.2017
Predsednik Tramp predstavio je u Indijani svoj poreski plan, dok se republikanci okreću novom velikom cilju - poreskoj reformi - pošto nisu uspeli da ukinu Obamaker, zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti. Tramp je danas izjavio da je reč o… »

Saudijke konačno mogu da voze

Glas Amerike 27.09.2017
Ženama u Saudijskoj Arabiji je prvi put, kraljevskim dekretom, dozvoljeno da voze. Odluka saudijskog kralja, kojom je ženama dozvoljeno da dobiju vozačke dozvole, objavljena je u utorak na saudijskim državnim medijima. Princ Haled bin Salman… »

Trampov kandidat izgubio u Alabami

Glas Amerike 27.09.2017
Ultrakonzervativni bivši sudija Rej Mur slavi pobedu na primarnim izborima Republiaknske stranke u saveznoj državi Alabama, nad čovekom koji je trenutno na položaju senatora, a kojeg je podržao predsednik Donald Tramp. Ova poltička trka privukla je… »