Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 27.09.2017

Irački Kurdi masovno se izjasnili za nezavisnost

RTS 27.09.2017
Skoro 93 odsto birača iračkog Kurdistana podržalo je predlog za nezavisnost tog regiona, navela je Visoka komisija za izbore i referendum, preneo je "Rojters". U međuvremenu je Irački paralament zatražio preuzimanje naftnih polja u Kirkuku. Na… »

Napad kod aerodroma u Kabulu, talibani kažu da su ciljali Matisa

RTS 27.09.2017
Najmanje pet civila ranjeno je u raketnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu koji se dogodio u vreme posete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa. Talibani preuzeli odgovornost za napad, kažu da je Matis bio meta. I Islamska država… »

Eksplozije u najvećem skladištu municije u Ukrajini

RTS 27.09.2017
Oko 20.000 ljudi je evakuisano nakon što je došlo do eksplozija u skladištu municije u ukrajinskom selu Kalinovka blizu grada Vinica. Uzrok izbijanja požara za sada nije poznat. Ukrajinski premijer kaže da je moguće da je reč o sabotaži. U… »

Putin: Uništavamo poslednje hemijsko oružje, istorijski događaj

RTS 27.09.2017
Predsednik Rusije Vladimir Putin je istorijskim događajem nazvao uništavanje poslednjeg hemijskog agensa iz arsenala naoružanja. Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je istorijskim događajem nazvao uništavanje poslednjeg hemijskog agensa iz… »

Napad na centar za lečenje od narkomanije u Meksiku, 14 mrtvih

RTS 27.09.2017
Najmanje 14 osoba je ubijeno, a osam ranjeno u napadu oružane grupe na rehabilitacioni centar za lečenje narkomanije na severu Meksika, saopštila je policija. Kako se navodi, naoružana grupa je sinoć upala u rehabilitacioni centar "Ujedinjene… »

Specijalna operacija Rusije u Idlibu, ubijeni komandanti El Nusre

RTS 27.09.2017
Pet komandanata El Nusra fronta odgovornih za nedavni teroristički napad na rusku vojnu policiju u Siriji i trideset dvoje ekstremista ubijeno je u specijalnoj operaciji u provinciji Idlib, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. "Posle… »

Oslobođen silovatelj u Indiji: "Ne" ponekad znači "da"

RTS 27.09.2017
Viši sud u Nju Delhiju oslobodio je filmskog reditelja Mahmuda Farukija optužbe za silovanje američke studentkinje. Faruki je prošle godine osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja studentkinje Univerziteta Kolumbija. Žrtva tvrdi da mu je… »

Maduro: Vojska da se spremi za američke pretnje

RTS 27.09.2017
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je vojsku da spremi oružje za odbranu zemlje dodatno zaoštravajući retoriku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. "Besramno nam preti najkriminalnije carstvo koje je ikad postojalo i mi smo u obavezi da… »

Šokantan eksperiment nad britanskim vojnicima

RTS 27.09.2017
Britanska vojska sprovela je u decembru 1964. godine tajne eksperimente nad svojim vojnicima, koji su uključivali primenu LSD-a, u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u nekom budućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja. U eksperimentu je… »

Napad nožem u školi u Bronksu, jedan učenik ubijen

RTS 27.09.2017
Osamnaestogodišnji učenik nožem je ubio 15-godišnjeg učenika i teško ranio 16-godišnjeg dečaka u jednoj srednjoj školi u Njujorku. Njujorška policija navodi da se napad desio na petom spratu zgrade u kojoj se nalazi i osnovna škola… »