Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 27.09.2017

EU: Srbija dobila 27 miliona eura za obrazovanje

Slobodna Evropa 27.09.2017
Evropska komisija i Srbija potpisale su sporazum kojim će EU osigurati Srbiji bespovratna sredstava od 27.4 miliona eura. Ova sredstva su namenjena za reformu obrazovnog sistema i projekte u sferi obrazovanja. Prilikom potpisivanja Srbiju je… »

Podgorica: Izdvojeno suđenje Dikiću zbog bolesti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Pred podgoričkim Višim sudom nastavljano je sudjenje za aferu državni udar. Sud je odlučio da razdvoji postupak protiv jednog od glavnih okrivljenih Bratislava Dikića, kome je dozvoljeno liječenje u Kliničkom centru Crne Gore. Sutkinja Suzana… »

Palestina od danas članica Interpola

Slobodna Evropa 27.09.2017
Na sastanku glavne skupštine u Pekingu Interpol je odlučio primiti Palestinu u svoje članstvo. Na Twitteru organizacije je objavljeno : "Države Palestina i Salomonski otoci sada su članice Interpola". Izrael je prethodno ustvrdio da Palestina nije… »

Skupština Srbije usvojila dva zakona o obrazovanju

Slobodna Evropa 27.09.2017
Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o visokom obrazovanju koji, između ostalog, predviđa da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo, što bi trebalo da omogući kvalitetniji proces akreditacije. Proces akreditacije do sada je… »

Prijava protiv ’Informera’ i Pinka pred Ustavnim sudom

Slobodna Evropa 27.09.2017
Grupa novinara i javnih ličnosti podnela je u sredu žalbu Ustavnom sudu Srbije nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika tabloida „Informer“ Dragana J. Vučićevića… »

BiH na začelju svetske liste konkurentnosti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina se nalazi na začelju rang liste po indeksu globalne konkurentnosti. Od 137 zemalja, BiH je na 130. mestu. Od zemalja u regionu najbolje se kotira Hrvatska – na 74. mestu. Crna… »

Pet godina zatvora za bivšu tajlandsku premijerku

Slobodna Evropa 27.09.2017
Tajlandski sud osudio je danas u odsustvu bivšu tajlandsku premijerku Jinglak Šinavatru na pet godina zatvora po optužbama za nemar u vođenju programa subvencija za rižu, prenosi Beta. Veruje se da je ona pobegla iz zemlje prošlog meseca, pre… »

Aleksandar Šapić u poseti Kosovu, građani protestovali

Slobodna Evropa 27.09.2017
Proslavljeni srpski vaterpolista, kandidat za gradonačelnika Beograda i čelnik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, održao je u prostorijama GI "SDP" Olivera Ivanovića zajedničku konferenciju za novinare… »

Lezbejke 'leče' na psihijatriji

Slobodna Evropa 27.09.2017
Sergei Khazov-Cassia and Carl Schreck (Priredio Dragan Štavljanin) Homoseksualci u ruskoj republici Čečeniji su izloženi torturi. Porodice su čak sklone da ubiju ćerke lezbejke kako bi “zaštitili čast”, dok autoritarni lider Ramzan Kadirov… »

Ako čuje Putin, super

Slobodna Evropa 27.09.2017
Ukoliko Vladimir Putin čuje za deklaraciju o zaštiti ljudskih prava u Rusiji, koju predlaže Nova stranka iz Srbije, ona je ostvarila cilj, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) funkcioner te partije Đorđe Nakić. Nova ideja opozicione Nove stranke… »