Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 27.09.2017

Suđenje za 'državni udar': Jesu li krivci četnici ili statisti?

Slobodna Evropa 27.09.2017
Devetog dana suđenja u slučaju "državni udar" saslušana je Branka Milić optužena za pripadnost kriminalnoj organizaciji, koja je trebalo da na izborni dan u oktobru prošle godine sprovede napad na Skupštinu. Milić je peta okrivljena osoba u ovom… »

Irački Kurdi podržali referendum o neovisnosti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Stanovnici sjevernog područja Iraka uveliko su dali glas za neovisnost regije Kurdistan na kontroverznom referendumu održanom u ponedjeljak, prenosi BBC. Iz izbornog povjerenstva priopćeno je da je 92 posto 3,3 milijuna Kurda i onih koji se ne… »

Turska obustavlja sve letove prema sjeveru Iraka

Slobodna Evropa 27.09.2017
Turska će obustaviti sve letove prema gradovima na sjeveru Iraka u oblasti koju naseljavaju većinom Kurdi, javlja Reuters. Riječ je o jednoj od prvih mjera zvanične Ankare nakon što je regionalna vlast u ovoj oblasti održala referendum o… »

Ukrajina: Eksplozija u skladištu oružja, hiljade evakuisanih

Slobodna Evropa 27.09.2017
Više od 30 000 ljudi evakuisano je zbog velike eksplozije u vojnom skladištu oružja u centralnoj Ukrajini. Iznad te oblasti zatvoren je vazdušni prostor, javile su danas ukrajinske službe za vanredne situacije. Jedna osoba je povređena. Eksplozija… »

Može li se ćutati o prošlosti?

Slobodna Evropa 27.09.2017
Da li je moguće uvesti moratorijum na javni govor o prošlosti u regionu? Da li je to put da se spreči politička zloupotreba tragične bliže i dalje prošlosti koju svako drugačije tumači stvarajući na taj način nove razdore? To je “divna… »

Nova runda pregovora o Siriji za mesec dana

Slobodna Evropa 27.09.2017
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da će sledeća runda pregovora vlade i opozicije biti održana za mesec dana, pre početka novembra. Mistura je rekao Savetu bezbednosti UN da obe strane treba da stvore uslove za… »

Trump predstavio plan za smanjenje američkog poreza

Slobodna Evropa 27.09.2017
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na velike porezne olakšice u sklopu dugogodišnjeg republikanskog napora za reformu američkog poreznog sistema, prenosi BBC. Reformski okvir koji su objavili republikanci zahtijeva, između ostalog, smanjenje… »

Katalonski lider: EU okrenula leđa Kataloncima

Slobodna Evropa 27.09.2017
Zabrana referenduma o neovisnosti Katalonije jača potporu građana glasovanju na način na koji to europske institucije neće moći ignorirati, rekao je danas katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Puigdemont je u intervjuu agenciji AP kritizirao… »

UN osudile seksualno nasilje nad Rohindžama

Slobodna Evropa 27.09.2017
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) upozorila je danas na sve veći broj izveštaja o seksualnom nasilju nad pripadnicama muslimanske manjine Rohindža koji proteklih nedelja beže od nasilja u Mjanmaru. Generalni direktor IOM-a Vilijam Lejsi… »

EK predlaže produženje kontrola na schengeskim granicama

Slobodna Evropa 27.09.2017
Europska komisija je predložila promjene Zakona o schengenskim granicama koje bi omogućile uvođenje kontrola unutar toga prostora na razdoblje do tri godine u slučaju iznimnih okolnosti, poput terorističkih prijetnji. Prema sadašnjim pravilima… »