Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 27.09.2017

Podgorica: Izdvojeno suđenje Dikiću zbog bolesti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Pred podgoričkim Višim sudom nastavljano je sudjenje za aferu državni udar. Sud je odlučio da razdvoji postupak protiv jednog od glavnih okrivljenih Bratislava Dikića, kome je dozvoljeno liječenje u Kliničkom centru Crne Gore. Sutkinja Suzana… »

Prijava protiv ’Informera’ i Pinka pred Ustavnim sudom

Slobodna Evropa 27.09.2017
Grupa novinara i javnih ličnosti podnela je u sredu žalbu Ustavnom sudu Srbije nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika tabloida „Informer“ Dragana J. Vučićevića… »

BiH na začelju svetske liste konkurentnosti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina se nalazi na začelju rang liste po indeksu globalne konkurentnosti. Od 137 zemalja, BiH je na 130. mestu. Od zemalja u regionu najbolje se kotira Hrvatska – na 74. mestu. Crna… »

Pet godina zatvora za bivšu tajlandsku premijerku

Slobodna Evropa 27.09.2017
Tajlandski sud osudio je danas u odsustvu bivšu tajlandsku premijerku Jinglak Šinavatru na pet godina zatvora po optužbama za nemar u vođenju programa subvencija za rižu, prenosi Beta. Veruje se da je ona pobegla iz zemlje prošlog meseca, pre… »

Aleksandar Šapić u poseti Kosovu, građani protestovali

Slobodna Evropa 27.09.2017
Proslavljeni srpski vaterpolista, kandidat za gradonačelnika Beograda i čelnik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, održao je u prostorijama GI "SDP" Olivera Ivanovića zajedničku konferenciju za novinare… »

Suđenje za 'državni udar': Jesu li krivci četnici ili statisti?

Slobodna Evropa 27.09.2017
Devetog dana suđenja u slučaju "državni udar" saslušana je Branka Milić optužena za pripadnost kriminalnoj organizaciji, koja je trebalo da na izborni dan u oktobru prošle godine sprovede napad na Skupštinu. Milić je peta okrivljena osoba u ovom… »

Irački Kurdi podržali referendum o neovisnosti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Stanovnici sjevernog područja Iraka uveliko su dali glas za neovisnost regije Kurdistan na kontroverznom referendumu održanom u ponedjeljak, prenosi BBC. Iz izbornog povjerenstva priopćeno je da je 92 posto 3,3 milijuna Kurda i onih koji se ne… »

Turska obustavlja sve letove prema sjeveru Iraka

Slobodna Evropa 27.09.2017
Turska će obustaviti sve letove prema gradovima na sjeveru Iraka u oblasti koju naseljavaju većinom Kurdi, javlja Reuters. Riječ je o jednoj od prvih mjera zvanične Ankare nakon što je regionalna vlast u ovoj oblasti održala referendum o… »

Ukrajina: Eksplozija u skladištu oružja, hiljade evakuisanih

Slobodna Evropa 27.09.2017
Više od 30 000 ljudi evakuisano je zbog velike eksplozije u vojnom skladištu oružja u centralnoj Ukrajini. Iznad te oblasti zatvoren je vazdušni prostor, javile su danas ukrajinske službe za vanredne situacije. Jedna osoba je povređena. Eksplozija… »

Nova runda pregovora o Siriji za mesec dana

Slobodna Evropa 27.09.2017
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da će sledeća runda pregovora vlade i opozicije biti održana za mesec dana, pre početka novembra. Mistura je rekao Savetu bezbednosti UN da obe strane treba da stvore uslove za… »