Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.10.2017

Pucnjava u Las Vegasu: Gotovo 60 mrtvih, više od 500 ranjenih

Al Jazeera 02.10.2017
Riječ je o najsmrtonosnijoj pucnjavi u SAD-u od 1949. godine, a crni bilans nije konačan, kažu iz policije. U pucnjavi u hotel-kasinu "Mandalay Bay", gdje se održavao muzički festival, najmanje 58 osoba izgubilo je život, a 515 ljudi je ranjeno… »

Analitičari: Nakon referenduma u Kataloniji moguće nekoliko scenarija

Al Jazeera 02.10.2017
Jednostrano proglašenje nezavisnosti bio bi čin bez presedana, ali analitičarima još nije jasno kakva je politička budućnost zemlje. Nakon ishoda referenduma u Kataloniji, mnogi se pitaju kakvi su naredni potezi katalonske, te vlade u Madridu. Za… »

Prva dva ruska MiG-a 29 stigla u Srbiju

Al Jazeera 02.10.2017
Letjelice su rastavljene dopremljene na ruskom vojnom transporteru Antonov 124 iz Moskve, a do petka dolaze i druge. Prva dva od šest ruskih MiG-ova 29 stigla su na Vojni aerodrom Batajnica kod Beograda, nakon četiri i pol sata leta, doznaje beogradski… »

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Marseilleu

Al Jazeera 02.10.2017
U napadu koji je izvršio muškarac s nožem ubijene su dvije žene na željezničkoj stanici u Marseilleu. Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) preuzela je odgovornost za napad nožem u nedjelju u Marseilleu u kojem su usmrćene dvije ženske osobe… »

Srbija dala garancije za puštanje Mladića

Al Jazeera 02.10.2017
Dopis s garancijom Srbije proslijeđen je odbrani, koja će ga dostaviti Haškom tribunalu, navode iz Ministarstva pravde. Vlada Srbije dala je garancije za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja… »

Dačić: Protest Hrvatske protiv spomenika Tepiću je sulud

Al Jazeera 02.10.2017
Hrvatska protestvovala zbog spomenika majoru JNA koji je raznio skladište u Bjelovaru... Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako prosvjed Hrvatske povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991… »

Žene odbacile odgovornost za ubistvo Kim Jong-nama

Al Jazeera 02.10.2017
Žene su kazale svojim advokatima da nisu znale da učestvuju u smrtonosnom napadu. Dvije žene, optužene za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, izjasnile su se da nisu krive na početku procesa za ubistvo pred malezijskim sudom… »

Ko su Katalonci?

Al Jazeera 02.10.2017
Gotovo 7,5 miliona stanovnika katalonske regije predstavlja 15 posto španske populacije. Katalonci su narod koji živi u "Paisos Catalans", odnosno u Katalonskim zemljama, koje čine Valencia, Balearski otoci, dijelovi španske regije Aragon, Roussillon… »

Plenković: Nikakav građanski rat, već odbrana od agresije

Al Jazeera 02.10.2017
Hrvatski premijer kaže da sve državne institucije imaju jasan stav da su branitelji Hrvatsku odbranili od agresije. Predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako Vlada, HDZ i sve državne institucije imaju jasan stav… »

Kaspersky: Proizvodne kompanije u svijetu najizloženije cyber napadima

Al Jazeera 02.10.2017
Administracija SAD-a naložila je vladinim agencijama u toj zemlji da uklone proizvode Kasperskog iz svojih informacionih sistema. Proizvodne kompanije u svijetu bile su u prvoj polovini ove godine najizloženije cyber napadima te je svaki treći napadnut… »