Izvor: Dojče vele arhiva vesti 02.10.2017

Pedeset mrtvih u Las Vegasu

Dojče vele 02.10.2017
Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a preko 200 povređeno kada je 64-godišnji napadač pucao u posetioce muzičkog festivala u kompleksu hotela i kazina. Napadač je ubijen, policija traga za ženom u čijoj je pratnji bio. Šerif Džozef Lombardo je izjavio… »

Jedan ponedeljak u Kataloniji

Dojče vele 02.10.2017
Naelekstrisana atmosfera, brutalna policija, referendum pomoću štapa i kanapa… na kraju je u glasanju sumnjive regularnosti učestvovalo svega 42 odsto Katalonaca od kojih je 90 odsto bilo za nezavisnost. Šta sada? Ishod Prema navodima katalonske… »

Ko još želi nezavisnost?

Dojče vele 02.10.2017
Baskija, Škotska, Flandrija, Južni Tirol, Korzika, Bavarska… mnogi regioni u zapadnoj Evropi već dugo traže nezavisnost od matičnih država, ili makar očijukaju sa tom idejom. DW donosi mali pregled. Raspad SFR Jugoslavije i Sovjetskog Saveza… »

Poslednja šansa za Palestinu?

Dojče vele 02.10.2017
Zavađenim palestinskim vladama Hamasa i Fataha već godinama ne uspeva da se slože. Sada posreduje Egipat. Palestinski premijer Hamdala uskoro putuje u Pojas Gaze. Mnogi smatraju da je ovo poslednja šansa za pomirenje. Možda će se ovaj put zaista… »

„Alpi nam umiru pred očima“

Dojče vele 02.10.2017
Grupa naučnika je pešice prešla Alpe 1992, a to je ponovila ovog leta. U projektu Whatsalp su utvrdili: promene su ponegde zastrašujuće kao posledica klimatskih promena. Ipak ima i inicijativa koje im ulivaju nadu. Ideja je bila da idu istim putem… »

Prvo Donja Saksonija, onda Jamajka

Dojče vele 02.10.2017
Utvrđuju se pozicije pojedinih partija pred rovovske pregovore o novoj koalicionoj Vladi u Nemačkoj. Samo da prvo prođu izbori u Donjoj Saksoniji. Nemačka štampa uglavnom priželjkuje drugačiji pristup migraciji. Još uvek se najverovatnijom… »

„Gubite se svi“

Dojče vele 02.10.2017
Ako i španska i katalonska Vlada u dešavanjima od nedelje budu videle samo „dokaze“ da su u pravu, onda je sledeća politička katastrofa pred vratima, komentariše Gema Kasadeval Sera, novinarka španskog programa DW. Katalonski premijer Karles… »

Na pola puta

Dojče vele 02.10.2017
Broj izbeglica koje u Rumuniju stižu preko Crnog mora blago je porastao. Žuta štampa u tome vidi preveliku opasnost i govori o „napadu“ na njihovu zemlju. Zvaničnici stanje ne smatraju dramatičnim. Na prozorima su metalne rešetke, zid deli dom… »