Balkan arhiva vesti 05.10.2017

Hrvatska zabranila ubijanje napuštenih životinja

Novi magazin 05.10.2017
Hrvatski sabor je izglasao Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje ubijanje napuštenih životinja. Javnosti najzanimljivija odredba novog zakona je zabrana ubijanja napuštenih životinja i osnivanje najmanje jednog "no kill" skloništa na… »

Dojče vele: Hrvatska je svađalica u komšiluku

RTS 05.10.2017
Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike, a rešenja se ne naziru, piše "Frankfurter algemajne cajtung". "Noje cirher cajtung" piše o problemima slovenskih muslimana na Balkanu. "Hrvatska nema otvorene granične konflikte… »

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status

RTS 05.10.2017
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi ne smeju da propuste nijedan trenutak da obezbede svoj status političkim sredstvima, vodeći računa o očuvanju mira i stabilnosti. Dodik je novinarima u Zvorniku rekao da Srbi kao narod… »

CG: U radovima u tunelu poginuo kineski državljanin

RTV 05.10.2017
PODGORICA - Jedan kineski državljanin danas je poginuo, a drugi je povređen prilikom radova na autoputu Bar-Boljare u Crnoj Gori. Nesreća se dogodila u tunelu Klopot, prenela je Televizija Crne Gore. Uviđaj i identifikacija stradalih je u toku, a… »

Godišnjica velikih protesta u Beogradu

Al Jazeera 05.10.2017
Nakon što je Milošević odbio mirno predati vlast, u Beograd su stigli nezadovoljni građani iz cijele Srbije. Srbija obilježava 17 godina od velikih prosvjeda u Beogradu okončana vladavina dugogodišnjeg lidera Slobodana Miloševića. Prosvjedi su… »

Satima pretio da će da skoči sa drveta!

Alo 05.10.2017
Muškarac E.H. (32), koji se juče popodne popeo na drvo u parku u Tesliću, konačno je odustao od svoje namere i sišao je sa stabla. Prema našim saznanjima nije povređen, a u toku su razgovori s njim posle čega će biti pregledan u bolnici, saznaje… »

Nema ozbiljnih pregovora uz nacionalističku propagandu

Danas 05.10.2017
* Hedl: Susret je dugo i temeljno pripreman, ali je sada bolje što je odložen. Na poruku iz Hrvatske da se nisu stekli preduslovi za posetu srpskog predsednika toj zemlji, iz Beograda je stigao odgovor da do posete neće skoro doći. Poseta Aleksandra… »

IDS predlaže zatvorsku kaznu za ustaški pozdrav 'Za dom spremni'

Slobodna Evropa 05.10.2017
Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Liste za Rijeku (RI) u Hrvatskom saboru predstavit će danas Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Ovaj… »

Ustavni sud suspendovao sednicu katalanskog parlamenta

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ustavni sud u Španiji suspendovao je održavanje sednice katalonskog parlamenta, na kojoj je u ponedeljak, 9. oktobra, trebalo da bude jednostrano proglašena nezavisnost Katalonije, preneli su španski mediji. Oni javljaju da je odluka doneta na zahtev… »

Teška saobraćajna nesreća kod Tuzle: Voz udario u "mercedes" na pružnom prelazu

Telegraf 05.10.2017
Policija je obavila uviđaj, a u toku je istraga o okolnostima ove nesreće. " Mercedes" koji je vozio Z. D. (53) je potpuno uništen, a vozač je zadobio teške telesne povrede u saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu u mestu Tinje kod Srebrenika. NA… »