Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 05.10.2017

Ustavni sud Španije suspendovao sjednicu katalonskog parlamenta

Al Jazeera 05.10.2017
Premijer Španije Mariano Rajoy pozvao je katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta da odustane od nezavisnosti da bi 'izbjegli veća zla'. Ustavni sud Španije danas je donio odluku o suspenziji sjednice katalonskog parlamenta, koja je zakazana za… »

Video: Iračke snage zauzele Hawiju, uporište ISIL-a u Iraku

Al Jazeera 05.10.2017
Vojska drži pod kontrolom centar jednog od posljednjih iračkih gradova u rukama grupe Islamska država Irak i Levant, operacije se nastavljaju. #عمليات_تحرير_الحويجة pic.twitter.com/smsKIYoPvu — Ibrahem_alsaady (@ibrahem_alsaady)… »

Beckeru plijene imovinu, uključujući i trofeje

Al Jazeera 05.10.2017
Početkom ljeta Boris Becker i zvanično je bankrotirao zbog loših investicija i duga koji je premašio 61 milion eura. Legendarnom njemačkom tenisaču Boris Becker, bivšem treneru Novaka Ðokovića, zbog velikih dugova bit će zaplijenjena imovina… »

CIA: Kim Jong-un je racionalan političar

Al Jazeera 05.10.2017
SAD mora shvatiti da ima posla sa zemljom koja ima nuklearno oružje, upozorila je Centralna obavještajna agencija. Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je racionalan političar i Sjedinjene Američke Države moraju shvatiti da imaju posla sa zemljom koja… »

Paddockova djevojka: Nisam ni slutila da planira pokolj

Al Jazeera 05.10.2017
Stephena Paddocka sam znala kao ljubaznog, pažljivog i tihog čovjeka, rekla je Marilou Danley. Djevojka napadača iz Las Vegasa Stephena Paddocka, Marilou Danley, izjavila je da nije ni slutila da njen partner planira krvoproliće u kojem je ubio 58… »

Video: Brunejski sultan slavi 50. godišnjicu vladavine

Al Jazeera 05.10.2017
Brunejski sultan, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, provozao se u pozlaćenoj kočiji koju je vuklo više desetaka njegovih podanika. Brunejski sultan slavio je u četvrtak 50. godišnjicu dolaska na vlast u toj naftom bogatoj maloj državi na… »

Nakon Turske, i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

Al Jazeera 05.10.2017
Raketni sistem S-400 najnoviji je protivavionski sistem dalekog dometa, a Rusija ga je u službu stavila 2007. godine. Saudijska Arabija postigla je dogovor s Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je danas saudijska televizija… »

Pentagon traži još 440 miliona dolara za raketnu odbranu

Al Jazeera 05.10.2017
Pentagon se želi suprotstaviti pokušajima Sjeverne Koreje da izradi nuklearno naoružanu raketu koja može pogoditi SAD. Pentagon je hitno zatražio od američkog Kongresa da iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatnih 440 miliona dolara za raketnu odbranu… »

Katalonija traži posredovanje u pregovorima, Madrid odbija

Al Jazeera 05.10.2017
Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont tvrdi da Madrid nije prihvatio zahtjeve za posredovanje u rješenju krize. Katalonski predsjednik Carles Puigdemont optužio je španjolskog kralja Filipa VI. da je namjerno ignorirao milijune Katalonaca osudivši… »

Godišnjica velikih protesta u Beogradu

Al Jazeera 05.10.2017
Nakon što je Milošević odbio mirno predati vlast, u Beograd su stigli nezadovoljni građani iz cijele Srbije. Srbija obilježava 17 godina od velikih prosvjeda u Beogradu okončana vladavina dugogodišnjeg lidera Slobodana Miloševića. Prosvjedi su… »