Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 05.10.2017

Uspon AfD-a zasjenio Dan otvorenih vrata džamija u Njemačkoj

Al Jazeera 05.10.2017
U ovogodišnjim aktivnostima nisu učestvovale džamije iz istočnog dijela zemlje zbog straha od nasilnih reakcija. Piše: Khaled Schmidt Bitna dešavanja na svjetskoj sceni imala su odjek i u razgovorima posjetilaca džamije Sehtlik, najveće berlinske… »

Kako bi otcjepljenje Katalonije utjecalo na FC Barcelonu

Al Jazeera 05.10.2017
Referendum o nezavisnosti Katalonije otvorio je i pitanje ostanka FC Barcelone u španskoj ligi. Piše: Saba Aziz Politički spor o nezavisnosti Katalonije nakon spornog referenduma o otcjepljenju od Španije otvorio je i pitanje o budućnosti nogometnog… »

Peti oktobar na društvenim mrežama: Ignorancija vlasti i kritike opozicije

Al Jazeera 05.10.2017
Dok se vladajući i njima bliski mediji nisu oglašavali o petom oktobru, opozicija je podsjećala na propuštene prilike. Dok su mediji bliski vlasti uglavnom ignorirali podsjećanje na događanja prije 17 godina, kad je srušena desetljeće i pol duga… »

Vojvodina nije Katalonija

Al Jazeera 05.10.2017
Svega oko pet odsto stanovnika Novog Sada, glavnog grada pokrajine podržava samostalnost Vojvodine. Na dan referenduma u Kataloniji, u više vojvođanskih mesta osvanuli su grafiti "Vojvodina = Katalonija", uz ilustraciju katalonske zastave. Ranije… »

Zenica problem grijanja rješava gradnjom nove toplane

Al Jazeera 05.10.2017
Grad Zenica, ArcelorMittal i finski partneri gradit će toplanu, koja će koštati 50 miliona eura. Hladnoća, koju su građani Zenice trpjeli u prošlogodišnjoj grijnoj sezoni, zbog kvarova na kotlovima iz kojih se toplotna energija šalje prema… »