Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 05.10.2017

Ustavni sud Španije suspendovao sjednicu katalonskog parlamenta

Al Jazeera 05.10.2017
Premijer Španije Mariano Rajoy pozvao je katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta da odustane od nezavisnosti da bi 'izbjegli veća zla'. Ustavni sud Španije danas je donio odluku o suspenziji sjednice katalonskog parlamenta, koja je zakazana za… »

Video: Iračke snage zauzele Hawiju, uporište ISIL-a u Iraku

Al Jazeera 05.10.2017
Vojska drži pod kontrolom centar jednog od posljednjih iračkih gradova u rukama grupe Islamska država Irak i Levant, operacije se nastavljaju. #عمليات_تحرير_الحويجة pic.twitter.com/smsKIYoPvu — Ibrahem_alsaady (@ibrahem_alsaady)… »

CIA: Kim Jong-un je racionalan političar

Al Jazeera 05.10.2017
SAD mora shvatiti da ima posla sa zemljom koja ima nuklearno oružje, upozorila je Centralna obavještajna agencija. Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je racionalan političar i Sjedinjene Američke Države moraju shvatiti da imaju posla sa zemljom koja… »

Paddockova djevojka: Nisam ni slutila da planira pokolj

Al Jazeera 05.10.2017
Stephena Paddocka sam znala kao ljubaznog, pažljivog i tihog čovjeka, rekla je Marilou Danley. Djevojka napadača iz Las Vegasa Stephena Paddocka, Marilou Danley, izjavila je da nije ni slutila da njen partner planira krvoproliće u kojem je ubio 58… »

Video: Brunejski sultan slavi 50. godišnjicu vladavine

Al Jazeera 05.10.2017
Brunejski sultan, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, provozao se u pozlaćenoj kočiji koju je vuklo više desetaka njegovih podanika. Brunejski sultan slavio je u četvrtak 50. godišnjicu dolaska na vlast u toj naftom bogatoj maloj državi na… »

Nakon Turske, i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

Al Jazeera 05.10.2017
Raketni sistem S-400 najnoviji je protivavionski sistem dalekog dometa, a Rusija ga je u službu stavila 2007. godine. Saudijska Arabija postigla je dogovor s Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je danas saudijska televizija… »

Pentagon traži još 440 miliona dolara za raketnu odbranu

Al Jazeera 05.10.2017
Pentagon se želi suprotstaviti pokušajima Sjeverne Koreje da izradi nuklearno naoružanu raketu koja može pogoditi SAD. Pentagon je hitno zatražio od američkog Kongresa da iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatnih 440 miliona dolara za raketnu odbranu… »

Katalonija traži posredovanje u pregovorima, Madrid odbija

Al Jazeera 05.10.2017
Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont tvrdi da Madrid nije prihvatio zahtjeve za posredovanje u rješenju krize. Katalonski predsjednik Carles Puigdemont optužio je španjolskog kralja Filipa VI. da je namjerno ignorirao milijune Katalonaca osudivši… »

Trump ima 40, Obama 95 miliona pratilaca na Twitteru

Al Jazeera 05.10.2017
Američki predsjednik, sa 40 miliona pratilaca, premašio je papu Franju na mjestu najpraćenijeg svjetskog čelnika na Twitteru. Američki predsjednik Donald Trump postao je najpraćeniji svjetski čelnik na Twitteru, premašivši čak i papu Franju po… »

VW povlači 74.000 Touarega

Al Jazeera 05.10.2017
Automobilska kompanija Volkswagen povlači Touareg iz SAD-a zbog problema s pumpom, što može uzrokovati curenje goriva. Njemačka automobilska kompanija Volkswagen povlači iz SAD-a blizu 74.000 terenskih vozila modela "Touareg", zbog problema s pumpom… »