Izvor: B92/Svet arhiva vesti 05.10.2017

Madrid: Suspendovana sednica katalonskog parlamenta

B92 05.10.2017
Ustavni sud Španije je doneo odluku o suspenziji sednice katalonskog parlamenta, koja je zakazana za ponedeljak. Na toj sednici se očekivalo da lokalni lideri jednostrano proglase nezavisnost Katalonije od Španije, prenosi Rojters. Agencija prenosi… »

Putin i Tramp šalju svoje ljude u Beograd 7. oktobra

B92 05.10.2017
Beograd -- Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker i pomoćnik Kremlja Vladislav Surkov sastaće se 7. oktobra u Beogradu. "Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu kako bismo razgovarali o bržoj… »

DW: Ne postoji pravo na separatizam

B92 05.10.2017
Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pri tome, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo. Isto kao što ni Kosovo nije postalo nezavisno pravno, već politički. Pravo naroda na… »

Iračke snage zauzele Havidžu, bastion Islamske države

B92 05.10.2017
Bagdad -- Iračke snage zauzele su grad Havidžu i okolinu, od ekstremističke Islamske države, saopštila je danas iračka vojska. Iračke vojne snage, policija i paravojne snage oslobodile su celokupan centar Havidže i nastavljaju da napreduju… »

CIA: Kim Džong Un je racionalan političar

B92 05.10.2017
Severnokorejski lider Kim Džong Un je racionalan političar, što je činjenica koju SAD moraju uzeti u obzir u svojoj politici prema Pjongjangu. To je naveo ekspert CIA za Severnu Koreju. "Ispod hvalisanja, Kim Džong Un je racionalna osoba. U SAD se… »

Žestoka oluja u Nemačkoj, šest mrtvih FOTO

B92 05.10.2017
Šest vozača je poginulo kada su grane ili drveće pali na vozila u oluji u severoistočnoj Nemačkoj, a prekinut je i železnički saobraćaj. U Hamburgu je jedno drvo palo na vozilo s dve žene, od kojih je jedna poginula, a druga je povređena, te je… »

Kanisteri benzina i detonator ispod kamiona u Parizu

B92 05.10.2017
Pariz -- Kanisteri benzina prikačeni na "prostu verziju detonatora" pronađeni su ispod kamiona u severoistočnom delu Pariza. To javlja AFP pozivajući se na izvore bliske istrazi, dok francuski list "20 minut" navodi, na osnovu policijskih izvora, da… »

"Pedoka sam znala kao ljubaznog, pažljivog i tihog čoveka"

B92 05.10.2017
Los Anđeles -- Partnerka napadača iz Las Vegasa Stivena Pedoka, Merilu Denli, izjavila je da ni slutila nije da njen partner planira krvoproliće u kojem je ubio 58 osoba. "Stivena Pedoka sam znala kao ljubaznog, pažljivog i tihog čoveka. Volela sam… »

Posle Turske i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

B92 05.10.2017
Rijad, Moskva -- Saudijska Arabija postigla je dogovor sa Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je saudijska televizija Al-Arabija. Kako navode, dve strane su potpisale memorandum o razumevanju kako bi se saudijskoj kraljevini pomoglo u… »

Škotska: Eksplozija u zgradi nekadašnjeg manastira

B92 05.10.2017
Dve osobe su povređene u eksploziji koja se desila u zgradi nekadašnjeg lokalnog manastira u škotskom selu Njumens, na periferiji Glazgova. Bi-Bi-Si prenosi da je policija blokirala područje i savetuje ljudima da se ne približavaju. Sajt lista… »