Izvor: Dnevnik/Kultura arhiva vesti 05.10.2017

Kazio Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Dnevnik 05.10.2017
Britanski pisac japanskog porekla, Kazio Išiguro, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas švedska Kraljevska akademija nauka. Nagrada je dodijeljena piscu "koji u romanima velikih emotivnih padova otkriva bezdan ispod našeg… »

Išiguro: Nobelova nagrada-sjajna i neočekivana vest

Dnevnik 05.10.2017
LONDON: Britanski pisac japanskog porekla Kazuo Išiguro, koji je danas proglašen dobitnikom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, rekao je da tu nagradu nije očekivao, izrazivši nadu da će ona ohrabriti "sile dobra" u svetu. Išiguro (62)… »

Dama s kamelijama 50. put na sceni Narodnog pozorišta

Dnevnik 05.10.2017
BEOGRAD: Predstava „Dama s kamelijama", po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, biće 50. put izvedena 9. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. "Dama s kamelijama" je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o… »

Maja Morgenštern zvezda Sinerdži festivala u Novom Sadu

Dnevnik 05.10.2017
Festival jezičkih manjina sveta “Sinerdži” ima i svoju glumačku zvezdu - Maju Morgenštern, glumicu Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta, koje je učestvovalo s predstavom “Dibuk”. Ova umetnica impresivne pozorišne i filmske karijere… »

Tri romana Haleda Hoseinija u jednoj knjizi

Dnevnik 05.10.2017
BEOGRAD: „Laguna“ je pripremila luksuzno izdanje tri romana Haleda Hoseinija - „Lovac na zmajeve“, „Hiljadu čudesnih sunaca“ i „A planine odjeknuše“ - u jednoj knjizi. Nakon objavljivanja svog prvog romana „Lovac na zmajeve“, Hoseini… »

Osećaj brade Mie Knežević sutra u Ateljeu 212

Dnevnik 05.10.2017
BEOGRAD: Predstava „Osećaj brade“ Ksenije Dragunske u režiji Mie Knežević biće premijerno izvedena sutra u Ateljeu 212, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Dramaturg Dimitrije Kokanov je rekao da je Dragunska specifičan autor i da… »

ZKV: Raspisan konkurs za Iskru kulture

Dnevnik 05.10.2017
Zavod za kulturu Vojvodine raspisao je konkurs za dodelu četiri prestižne godišnje nagrade za stvaralačke rezultate u kulturi i umetnosti i unapređivanju kulturnog života u APV, uz uvažavanje svekolikih posebnosti Pokrajine. Za Iskru kulture, koja… »