Izvor: Dojče vele arhiva vesti 05.10.2017

Ne postoji pravo na separatizam

Dojče vele 05.10.2017
Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pri tom, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo. Isto kao što ni Kosovo nije postalo nezavisno pravno, već politički. Pravo naroda na… »

Hrvatska je svađalica u komšiluku

Dojče vele 05.10.2017
Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike, a rešenja se ne naziru, piše Frankfurter algemajne cajtung. Noje cirher cajtung piše o problemima slovenskih muslimana na Balkanu. „Hrvatska nema otvorene granične konflikte sa… »

Sto dana Vučićevog tehničkog servisa

Dojče vele 05.10.2017
Vlada Ane Brnabić – peta naprednjačka Vlada – navršava sto dana rada. Za to vreme nije bilo spektakla pa su sagovornici DW saglasni da je u pitanju Vlada „kontinuiteta“ koja zapravo sprovodi naredbe sa Andrićevog venca. Dostignuća Vlade… »

Kako je stanogradnja otkrila crowdfunding

Dojče vele 05.10.2017
Finansiranja građevinskih projekata po principu crowdfundinga su sve popularnija. Mali ulagači na taj način imaju priliku da učestvuju u građevinskoj renesansi koja vlada u Nemačkoj. No ni ti poslovi nisu bez rizika. U severnonemačkom Šverinu se… »

„Kupimo šta treba i pojedemo ćevape“

Dojče vele 05.10.2017
Vikendom pogranični delovi Bosne živnu – tada u kupovinu dolaze mase građana iz Hrvatske i Slovenije. Kažu, u Bosni je sve jeftinije, a mogu i da traže povraćaj PDV-a. Od došljaka žive mnogi preduzetnici u ovom kraju. U Bihaću, Cazinu i Velikoj… »

Glava u pesku ne pomaže

Dojče vele 05.10.2017
Dva tvrdoglava jarca na brvnu. Ta slika opisuje ponašanje Madrida i Barselone. Stvari jesu pravno jasne, ali Evropskoj uniji ne pristaje ćutanje i uzdržanost, komentariše Bernd Rigert, iz briselskog studija DW. Da li je zaista moguće da usred… »

„Ponor iza naših iluzija“

Dojče vele 05.10.2017
Britanski pisac japanskog porekla Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj 62-godišnjak je autor osam romana i dobitnik više međunarodnih književnih priznanja. Kazuo Išiguro je imao pet godina kada se njegova… »

„Radikalizam u BiH je pod kontrolom“

Dojče vele 05.10.2017
Već dve godine građani BiH ne odlaze na bliskoistočna ratišta, dok su povratnici pod strogim nadzorom, kaže za DW ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Govorio je i o borbi protiv kriminala i krijumčarenja. DW: Čujemo u poslednje vreme izjave iz… »

Mašina lažnih vesti o Las Vegasu

Dojče vele 05.10.2017
Ubrzo nakon masakra u Las Vegasu na internetu su počele da kruže teorije zavere i da se šire glasine. Brže od ozbiljnih izveštaja. Širenje lažnih vesti uz pomoć algoritama unosan je biznis. Brzo se mogu pobrojati zvanične informacije u vezi sa… »