Izvor: N1 Info/Svet arhiva vesti 05.10.2017

Španski ustavni sud zabranio sednicu katalonskog parlamenta

N1 Info 05.10.2017
Španski Ustavni sud naredio je privremenu suspenziju sednice katalonskog parlamenta planirane za ponedeljak na kojoj bi regionalni zvaničnici mogli da proglase nezavisnost od Španije. Španski premijer Mariano Rahoj pozvao je vlasti Katalonije da… »

Ubica iz Las Vegasa nameravao da pobegne posle pucnjave

N1 Info 05.10.2017
Ubica iz Las Vegasa Stiven Pedok planirao je, tvrdi američka policija, da posle masakra na koncertu pobegne, ali je umesto toga u sobi na 32. spratu hotela Mandela bej ostavio poruku i izvršio samoubistvo. Motivi ovog stravičnog zločina ostaju i dalje… »

Grčka crkva traži povlačenje zakona o promeni pola

N1 Info 05.10.2017
Grčka pravoslavna crkva pozvala je Vladu levičara Aleksisa Ciprasa da povuče predlog zakona koji bi omogućio Grcima da slobodno odrede svoj rodni identitet, nezavisno od toga kako je upisan prilikom rođenja. Crkva je saopštila da se ljudi rađaju s… »

Saudijska Arabija želi da kupi ruski sistem S-400

N1 Info 05.10.2017
Saudijska Arabija izrazila je želju da kupi ruski raketni sistem S-400, rečeno je posle sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i saudijskog kralja Selmana bin Abdulaziza u Moskvi. Predsednik Rusije u Kremlju je primio saudijskog kralja Selmana bin… »

Japanska novinarka umrla od prekovremenog rada

N1 Info 05.10.2017
Tridesetjednogodišnja japanska novinarka Miva Sado preminula je od posledica prekovremenog rada, saopštili su inspektori. Sado je radila za nacionalnu televiziju NHK u Tokiju, a u mesecu pre smrti imala je samo dva slobodna dana i 159 prekovremenih… »

Nevreme u Nemačkoj: Šestoro poginulo, kolaps u saobraćaju

N1 Info 05.10.2017
Šest vozača je poginulo kada su grane ili drveće pali na vozila u oluji u severoistočnoj Nemačkoj, a došlo je i do prekida železničkog saobraćaja. U Hamburgu je jedno drvo palo na vozilo s dve žene, od kojih je jedna poginula, a druga je… »

Grčka kaznila šest kozmetičkih kuća zbog dogovaranja cena

N1 Info 05.10.2017
Grčka komisija za konkurenciju kaznila je šest kozmetičkih firmi, uključujući američku Este Loder i francuske firme Loreal (L'Oreal) i Kristijan Dior (Christian Dior), na kazne od ukupno oko 19 miliona evra zbog dogovaranja o cenama. Grčka komisija… »

Papa osudio tehnologiju koja ljudima olakšava promenu pola

N1 Info 05.10.2017
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja osudio je nove tehnologije koje olakšavaju ljudima promenu pola, izjavljujući da se ovom "utopijom neutralnog" rizikuje stvaranje novog života. Papa Franja je na Papskoj akademiji života, bioetičkog savetodavnog… »

Bivši britanski premijer optužen za zlostavljanje dece

N1 Info 05.10.2017
Bivši britanski premijer Edvard Hit, da je danas živ, bio bi priveden na ispitivanje zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dečake, objavila je britanska policija nakon sprovedene dvogodišnje istrage. Hit, premijer od 1970. do 1974, preminuo je pre… »

Sudarili se kineski ribarski brod i tanker, 12 nestalih

N1 Info 05.10.2017
Najmanje 12 osoba je nestalo nakon sudara dva kineska broda koji se dogodio u međunarodnim vodama, severno od japanskih ostrva Oki, prenosi Anadolija. Provladina kineska medijska kuća “Global Times“ javlja da se sudar dogodio oko 400 kilometara… »