Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 05.10.2017

Rahoj upozorava Pudždemona: Odustanite i izbegnite veća zla

Politika 05.10.2017
MADRID - Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od planova za jednostrano proglašavanje nezavisnosti tog regiona od Španije, kako bi „izbegli veća zla”, prenosi Rojters. Predsednik španske… »

Razgovori SAD i Rusije o istočnoj Ukrajini u Beogradu

Politika 05.10.2017
Specijalni izaslanik SAD-a za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker i predstavnik Kremlja Vladislav Surkov sastaće se 7. oktobra u Beogradu. „Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu kako bi razgovarali o bržoj implementaciji… »

Dojče vele: Kosovo nije postalo nezavisno pravno – neće ni Katalonija

Politika 05.10.2017
BERLIN - Katalonija kao ni Kosovo neće moći da pravno postane nezavisno, kao što to nije postalo ni Kosovo, koje je nezavisno samo politički, piše Dojče vele (DV) i ističe da pravo na separatizam ne postoji. Dojče vele, naime, piše da katalonska… »

U Parizu ispod kamiona pronađeni kanisteri s gorivom i detonator

Politika 05.10.2017
PARIZ - Kanisteri benzina prikačeni na „prostu verziju detonatora” pronađeni su ispod kamiona u severoistočnom delu Pariza, javlja AFP pozivajući se na izvore bliske istrazi, dok francuski list „20 minut” navodi, na osnovu policijskih izvora… »

Direktor CIA Pompeo: Šaljem više agenata u svet

Politika 05.10.2017
Vašington - Direktor CIA Majk Pompeo izneo je plan o pojačanom obaveštajnom radu američkih agenata širom sveta, rekavši da šalje više obaveštajaca u tom cilju i da donošenje odluka spušta na niže nivoe komandnog lanca radi bolje zaštite… »

Uhapšen radnik američkog konzulata u Istanbulu

Politika 05.10.2017
Ankara - Turska policija je uhapsila jednog zaposlenog u konzulatu SAD u Istanbulu zbog navodne veze sa bivšim imamom Fetulahom Gulenom kojeg turske vlasti smatraju glavnim organizatorom prošlogodišnjeg neuspelog vojnog udara. Turski državljanin… »

Salman: Očuvati integritet Iraka, Iran da se ne meša u Bliski Istok

Politika 05.10.2017
MOSKVA - Kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud izjavio je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da teritorijalni integritet Iraka mora da bude očuvan. Krajem prošlog meseca u iračkom Kurdistanu… »

Erdogan: Uskoro zatvaranje granice sa severnim Irakom

Politika 05.10.2017
ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će ta država uskoro zatvoriti svoju granicu sa severnim Irakom i blokirati ulazak u svoj vazdušni prostor, kao odgovor na prošlonedeljni referendum o nezavisnosti iračkih Kurda… »

Otrov na odeći optuženih za ubistvo polubrata Kim Džon Una

Politika 05.10.2017
Kuala Lumpur - Tragovi nervnog agensa, koji je korišćen za ubistvo Kim Džong Nama, polubrata severnokorjeskog lidera Kim Džong una, pronađeni su na odeći dve zene kojima se sudi za njegovo ubistvo, izjvio je danas na suđenju vladin hemičar Radža… »

Severna Koreja ostvarila novu internet konekciju preko ruske firme

Politika 05.10.2017
PJONGJANG - Ruska kompanija aktivirala je drugu internet konekciju za Severnu Koreju koja bi mogla da ojača kompjuterske mogućnosti Pjongjanga, a onemogući napore SAD da izoluju taj režim, tvrde bezbednosni eksperti. Novu mrežu koju je aktivirala… »