Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 05.10.2017

Razgovori SAD i Rusije o Ukrajini u Beogradu 7. oktobra

RTS 05.10.2017
Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker i pomoćnik Kremlja Vladislav Surkov sastaće se 7. oktobra u Beogradu. "Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu kako bismo razgovarali o bržoj implementaciji… »

Rahoj upozorava Pudždemona: Odustanite i izbegnite veća zla

RTS 05.10.2017
Rešenje za katalonsku krizu je hitni povratak legalnim tokovima, poručuje španski premijer Marijano Rahoj. Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od planova za jednostrano proglašavanje… »

Dojče vele: Ne postoji pravo na separatizam, ni katalonski ni kosovski

RTS 05.10.2017
Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pritom, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo. Isto kao što ni Kosovo nije postalo nezavisno pravno, već politički. Pravo naroda na… »

Iračke snage zauzele Havidžu, bastion Islamske države

RTS 05.10.2017
Vojne snage, policija i paravojne snage Iraka oslobodile su celokupan centar Havidže i nastavljaju da napreduju, izjavio je komandnat operacije Abdel Amir Jaralah, preneo je AFP. Iračke snage zauzele su grad Havidžu i okolinu, od ekstremističke… »

Ekspert CIA: Kim Džong Un je veoma racionalan političar

RTS 05.10.2017
Lider Severne Koreje Kim Džong Un je racionalan političar i Sjedinjene Američke Države moraju da shvate da imaju posla sa zemljom koja ima nuklearno oružje, izjavio je ekspert CIA za Koreju Jong Suk Li. "Kod nas postoji tendencija da se potcenjuje… »

Sedmoro poginulih u nevremenu u Nemačkoj

RTS 05.10.2017
U olujnom nevremenu koje je pogodilo severnu Nemačku, rušeći drveće i izazivajući prekid saobraćaja poginulo je sedam osoba na desetine je povređeno. Svi nastradali poginuli su kada su na automobile u kojima su bili, pala stabla ili grane. Kako… »

Pariz: Ispod kamiona pronađeni kanisteri s gorivom, detonator

RTS 05.10.2017
Kanisteri benzina prikačeni na "prostu verziju detonatora" pronađeni su ispod kamiona u severoistočnom delu Pariza, javlja AFP pozivajući se na izvore bliske istrazi, dok francuski list "20 minut" navodi, na osnovu policijskih izvora, da za sada nema… »

Direktor CIA: Šaljem više obaveštajaca u svet

RTS 05.10.2017
Majk Pompeo izneo je plan o pojačanom obaveštajnom radu američkih agenata širom sveta, rekavši da šalje više obaveštajaca i da donošenje odluka spušta na niže nivoe komandnog lanca – radi bolje zaštite nacionalne bezbednosti. "Opasnost od… »

Požar u rafineriji nafte u Rusiji, četvoro mrtvih

RTS 05.10.2017
U rafineriji nafte u Kstovu u ruskom regionu Nižnji Novgorod izbio je požar. Poginule četiri osobe, javlja "Tas" pozivajući se na lokalnu administraciju. "Potvrđujem smrt četiri osobe. Najverovatnije je reč o zaposlenima u dobavljačkoj firmi koji… »

Saudijci kupuju ruski raketni sistem S-400

RTS 05.10.2017
Saudijska Arabija postigla je dogovor sa Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je saudijska televizija "Al Arabija". Navodi da su dve strane potpisale memorandum o razumevanju kako bi se saudijskoj kraljevini pomoglo u naporima da… »