Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.10.2017

Beograd zona za pregovore SAD i Rusije o Ukrajini?

Slobodna Evropa 05.10.2017
Specijalni izaslanik SAD-a Ukrajinu Kurt Volker najavio je da će se u subotu, 7. oktobra u Beogradu sastati sa Vladislavom Surkovom, koga je predsednik Rusije delegirao za razgovore o sukobima u istočnoj Ukrajini. Iz srpskog Ministarstva inostranih… »

Hrvatska zabranila ubijanje napuštenih životinja

Slobodna Evropa 05.10.2017
Hrvatski sabor je izglasao Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje ubijanje napuštenih životinja. Javnosti najzanimljivija odredba novog zakona je zabrana ubijanja napuštenih životinja i osnivanje najmanje jednog "no kill" skloništa na… »

Godišnjica petooktobarskih promena u Srbiji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Danas se navršava 17 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića. Prema najavama, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac, obratiće se u podne ispred glavnog ulaza u Skupštinu… »

IDS predlaže zatvorsku kaznu za ustaški pozdrav 'Za dom spremni'

Slobodna Evropa 05.10.2017
Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Liste za Rijeku (RI) u Hrvatskom saboru predstavit će danas Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Ovaj… »

Ustavni sud suspendovao sednicu katalanskog parlamenta

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ustavni sud u Španiji suspendovao je održavanje sednice katalonskog parlamenta, na kojoj je u ponedeljak, 9. oktobra, trebalo da bude jednostrano proglašena nezavisnost Katalonije, preneli su španski mediji. Oni javljaju da je odluka doneta na zahtev… »

Mićunović: Akter 5. oktobra je narod

Slobodna Evropa 05.10.2017
Prvi predsednik Demokratske stranke, jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) i aktivni učesnik petooktobarskih promena 2000. godine u Srbiji Dragoljub Mićunović izjavio je da nove vlasti zaboravom 5. oktobara žele da ponište deo svoje… »

Ambasadorka BiH u Hagu oslobođena optužbi

Slobodna Evropa 05.10.2017
Prvostepena disciplinska komisija Ministarstva spoljnih poslova BiH odbacila je danas sve optužbe protiv ambasadorke BiH u Hagu Mirsade Čolaković, nakon što je šef diplomatije Igor Crnadak protiv nje pokrenuo disciplinski postupak navodeći da je u… »

Janković i Jeremić: Sutra na Trgu Republike skup za slobodne i fer izbore

Slobodna Evropa 05.10.2017
Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića najavio je da će u petak, 6. oktobra organizovati u centru Beograda skup posvećen stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora. "Tema skupa je pravo građana na fer, poštene i… »

Porodice ubijenih gardista: Vučić smatra da je vojna komisija podmetala dokaze

Slobodna Evropa 05.10.2017
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vreme dok je bio premijer zemlje, saopštio je roditeljima gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, ubijenih u vojnom objektu Karaš 2004. godine, da je vojna istažna komisija podmetnula parafinske… »

Pančić: Podgrevanje mita o majoru Tepiću

Slobodna Evropa 05.10.2017
(Komentar*) U Srbiji je nedavno otkriven jedan spomenik i tom prilikom su politički lideri izrekli nekoliko prigodnih fraza iz žanra i repertoara one vrste patriotizma koje se sećamo iz devedesetih – kada smo ga jedva preživeli. U Zagrebu je zbog… »