Svet arhiva vesti 05.10.2017

Rahoj upozorava Pudždemona: Odustanite i izbegnite veća zla

Politika 05.10.2017
MADRID - Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od planova za jednostrano proglašavanje nezavisnosti tog regiona od Španije, kako bi „izbegli veća zla”, prenosi Rojters. Predsednik španske… »

Sudbina ukrajine rešava se u Beogradu: Evo zašto Putin i Tramp šalju svoje ljude baš u srpsku prestonicu 7. oktobra!

Kurir 05.10.2017
Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je i ovo znak da se Srbija vraća na svetsku diplomatsku scenu. „Posle raspada Jugoslavije, naša država se našla na marginama međunarodnih odnosa. Za nas su velike stvari bile kada se… »

DW: Ne postoji pravo na separatizam

B92 05.10.2017
Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pri tome, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo. Isto kao što ni Kosovo nije postalo nezavisno pravno, već politički. Pravo naroda na… »

Nešto je pošlo naopako? Ubica iz Las Vegasa imao plan za bekstvo

Blic 05.10.2017
Policija Las Vegasa objavila je da smatra da je multimilioner Stiven Pedok, koji je u Las Vegasu ubio 59 i ranio skoro 500 osoba, imao plan za bekstvo, iako je izvršio samoubistvo pošto je blokiran u luksuznom apartmanu Hotela "Mandalej Bej". Prema… »

Iračke snage zauzele Havidžu, bastion Islamske države

RTS 05.10.2017
Vojne snage, policija i paravojne snage Iraka oslobodile su celokupan centar Havidže i nastavljaju da napreduju, izjavio je komandnat operacije Abdel Amir Jaralah, preneo je AFP. Iračke snage zauzele su grad Havidžu i okolinu, od ekstremističke… »

CIA o Kim Džong-Unu: Nije ludak!

Mondo 05.10.2017
Lider severne Koreje Kim Džong-Un je racionalan političar i Sjedinjene Američke Države moraju da shvate da imaju posla sa zemljom koja ima nuklearno oružje, izjavio je ekspert CIA za Koreju Jong Suk Li. Foto: youtube/screenshot "Kod nas postoji… »

Snažna oluja u Nemačkoj: Šest osoba poginulo

Novi magazin 05.10.2017
Šest vozača je poginulo kada su grane ili drveće pali na vozila u oluji u severoistočnoj Nemačkoj, a doplo je i do prekida železničkog saobraćaja. U Hamburgu je jedno drvo palo na vozilo s dve žene, od kojih je jedna poginula, a druga je… »

Pariz: Ispod kamiona pronađeni kanisteri sa gorivom i detonator

Večernje novosti 05.10.2017
Radnici su skinuli flaše i pozvali policiju, čija je laboratorija utvrdila da su bile ispunjene tečnim naftnim gasom, navodi francuski portal pozivajući se na neimenovane radnike. Kanisteri benzina prikačeni na "prostu verziju detonatora" pronađeni… »

Direktor CIA šalje više obaveštajaca u svet

Blic 05.10.2017
Direktor CIA Majk Pompeo izneo je plan o pojačanom obaveštajnom radu američkih agenata širom sveta, rekavši da šalje više obaveštajaca u tom cilju i da donošenje odluka spušta na niže nivoe komandnog lanca radi bolje zaštite nacionalne… »

Devojka napadača iz Las Vegasa tvrdi da nije znala za njegove namere

Novi magazin 05.10.2017
Devojka masovnog ubice iz Las Vegasa Stivena Pedoka izjavila je da nije znala šta on namerava da uradi i da je skrhana zbog žrtava. Advokat Pedokove devojke, Merilu Denli (62), pročitao je saopštenje nakon što su je juče saslušali agenti Federalnog… »