Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.10.2017

Vanredno stanje u Kaliforniji zbog ogromnih požara

Al Jazeera 10.10.2017
Deseci ljudi završili su u bolnici, najmanje jedna osoba je poginula, a ima i nestalih. Guverner američke savezne države Kalifornije Jerry Brown proglasio je vanredno stanje u tri okruga nedaleko od San Franciska zbog 14 velikih požara koji gutaju sve… »

S. Koreja: Nakon modernizacije projektil će moći dosegnuti SAD

Al Jazeera 10.10.2017
Sjevernokorejsko vodstvo poručilo je ruskim zastupnicima da žele povećati doseg svojih balističkih projektila na 9000 kilometara. Sjevernokorejsko vodstvo poručilo je ruskim zastupnicima da posjeduje balistički projektil s dosegom 3.000 kilometara… »

Trump smatra da je pametniji od Tillersona

Al Jazeera 10.10.2017
Državni sekretar američkog predsjednika navodno nazvao moronom, a ovaj uzvratio da bi trebali usporediti inteligenciju. Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako je "pametniji" od državnog tajnika Rexa Tillersona, rekavši u intervjuu za… »

Poginuo rudar u Rudniku mrkog uglja Breza

Al Jazeera 10.10.2017
Osim jednog poginulog, u nesreći nije bilo drugih stradalih, rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Rano jutros u jami rudnika mrkog uglja u Brezi došlo je do nesreće u kojoj je smrtno stradao rudar. "Jutros u 4:20 u… »

Macron: Zašto eurozona nema zajednički budžet?

Al Jazeera 10.10.2017
Francuski predsjednik tvrdi da evropski lideri imaju 'godinu dana' da iznesu sopstvenu viziju budućnosti bloka. Predsjednik Francuske Emmanuel Macron založio se za ambicioznije evropske reforme, pozivajući njemačku kancelarku Angelu Merkel da udruži… »

Puigdemont zatražio odgodu proglašenja nezavisnosti Katalonije

Al Jazeera 10.10.2017
Regionalni predsjednik u govoru pred katalonskim parlamentom pozvao je na smanjenje napetosti i dijalog s Madridom. Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont zatražio je od regionalnog parlamenta da odgodi proglašenje nezavisnosti i rekao da očekuje… »

Mektić: Povlačenje Srba iz pravosuđa je Dodikov avanturizam

Al Jazeera 10.10.2017
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kaže da je poziv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska na povlačenje Srba iz pravosuđa zbog presude Naseru Oriću u domenu fantazije. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da je poziv… »

Sjevernokorejski hakeri ukrali plan Seula za likvidaciju Kima

Al Jazeera 10.10.2017
Kompromitirani dokumenti sadrže ratne planove koje su crtali Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja. Pentagon je objavio da je upoznat sa navodima da je Sjeverna Koreja ukrala najnovije operativne planove SAD-a i Južne Koreje za slučaj rata, ali… »

Berisha: Imam informacije o krijumčarenju djece radi trgovine organima

Al Jazeera 10.10.2017
Bivši albanski čelnik na svom Facebook-nalogu napisao je da je informaciju dobio od jednog policajca. Bivši albanski premijer i predsjednik Sali Berisha objavio je da posjeduje informaciju kako se na granici Kosova i Albanije, u mjestu Kukes… »

Ivo Lola Ribar 'posvađao' Hasanbegovića i Bandića

Al Jazeera 10.10.2017
Gradonačelnik Zagreba vratio bistu narodnog heroja na staro mjesto, gradski zastupnik najavio pravnu i političku raspravu. Bista Ive Lole Ribara, koja je 90-ih godina bila otuđena, vraćena je u utorak u park na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske… »