Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 10.10.2017

Jelena Lengold: Svaki srpski pisac treba jednom mesečno da čita Andrića

Blic 10.10.2017
Andrićeva nagrada za 2016. godinu uručena je danas Jeleni Lengold za knjigu pripovedaka "Raščarani svet" u izdanju "Arhipelaga". Nagradu joj je na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu uručio akademik Miro Vuksanović. Čitajući… »

NOktobar: Počinje mesec norveške kulture, ambasador Bjornstad za "Blic": Svetla i tamna strana naše zemlje

Blic 10.10.2017
Poznati norveški pisac Erlend Lu i norveški filmski kritičar Jan Erik Holst večeras će (19h) u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) svečano otvoriti NOktobar, mesec norveške kulture u Srbiji, a u okviru njega i Norvešku filmsku nedelju. Nakon… »

Kratki dokumentarni film "Isti" Dejana Petrovića premijerno na festivalu u Amsterdamu

Blic 10.10.2017
Dokumentarni film Dejana Petrovića "Isti" imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, najavljeno je iz kuće "Filmart". 30. IDFA biće održan od 15. do 26. novembra u Amsterdamu. "Isti" je… »

Big bend RTS svira u čast Bate Anastasijevića

Blic 10.10.2017
Povodom 25 godina od smrti Nišlije Bratislava Bate Anastasijevića, kompozitora, muzičara i teoretičara džeza, Big Bend RTS održaće koncert 14. oktobra u 19 časova u Domu Vojske Srbije u Nišu. Urednik džez redakcije RTS Dragoslav Fredi… »

Pozorište "Bora Stanković" iz Vranja gostuje u Rusiji

Blic 10.10.2017
Profesonalnom teatru "Bora Stanković" iz Vranja pripalo je veliko priznanje da učestvuje na tradicionalnom Međunarodnom festivalu "Lipecke pozorišne svečanosti", koji se u Rusiji održava od 7. do 15. oktobra. Na put od Beograda do dalekog Lipecka… »

Beda Holivuda: Slavni glumci zataškavali priču o seksualnom zlostavljanju koleginica

Blic 10.10.2017
Članak "Njujork tajmsa" o bludnim radnjama holivudskog mogula Harvija Vajnstina objavljen 5. oktobra uzdrmao je Holivud do temelja. Međutim, na videlo je izašao i podatak da se tekst na ovu temu spremao preko jedne decenije a da su u njegovom… »

Slavko Timotijević: Politička i profesorska elita drži pare, uticaje i položaje, i umetnici sa periferije ne mogu da dopru…

Blic 10.10.2017
U Kući legata otvorena je izložba "Kolekcionarstvo povezuje”, gde je predstavljeno oko 300 radova od 65 srpskih savremenih umetnika svih generacija. Polazna tačka izložbe radova iz zbirke "Viner štediše osiguranja" je kosmopolitizam, odnosno… »

Najmlađi srpski vojnik u Velikom ratu: Premijera predstave "Mali kaplar" u "Dušku Radoviću"

Blic 10.10.2017
Predstava "Mali kaplar" Igora Bojovića, u režiji Saše Gabrića, biće premijerno izvedena 11. oktobra u Malom pozorištu "Duško Radović". Predstava "Mali kaplar" otkriva herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u… »

Danas uz "Blic" nova "Pop & Kultura" kako je pao najveći bludnik grada Holivuda

Blic 10.10.2017
U novom broju kulturnog dodatka "Pop & Kultura", koji utorkom poklanjamo uz "Blic", možete pročitati: Skandal koji potresa liberalnu Ameriku: Kako je pao najveći bludnik grada Holivuda - Koga je sve seksualno zlostavljao Harvi Vajnstin, jedan od… »

Dela koja je oblikovala priroda: Izložba radova Đorđa Stanojevića u Galeriji "Drina"

Blic 10.10.2017
U Galeriji "Drina" 12. oktobra u 20h iće otvorena izložba "Tam Svetlost Tama" Đorđa Stanojevića. Izložba predstavlja segment najnovijih slika i video-radova iz tekuće serije "Fantastični predeli" koja trenutno sadrži preko 123 radova. "Tama… »