Izvor: Blic/Svet arhiva vesti 10.10.2017

"Pakao kakav do sada nije viđen": Besne požari u Kaliforniji, najmanje 11 mrtvih

Blic 10.10.2017
U požaru u severnoj Kaliforniji poginulo je 11 ljudi, najnoviji su podaci koje je saopštio portparol kancelarije guvernera Kalifornije za hitne službe Bred Aleksander. Najmanje 100 osoba je povređeno u šumskim požarima koji bukte u Severnoj… »

Razum je pobedio: Katalonija suspendovala deklaraciju o nezavisnosti u korist dijaloga sa Španijom (video)

Blic 10.10.2017
Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", prenosi Rojters. Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će… »

Ruski avion skliznuo sa piste u Siriji, posada poginula

Blic 10.10.2017
Ruski avion Su-24 se srušio prilikom poletanja u Siriji. Posada aviona nije uspela da se katapultira. Ruski bombarder Su-24 srušio se prilikom poletanja sa aerodroma Hmejmim u Siriji, posada je poginula, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane… »

Rusi tvrde: Severna Koreja ima raketu koja će moći da stigne do SAD

Blic 10.10.2017
Rukovodstvo Severne Koreje navodno je prenelo ruskim poslanicima da poseduje balističku raketu dometa od 3.000 kilometara koja će, nakon modernizacije, moći da stigne do američke teritorije, javila je agencija Interfaks pozivajući se na tvrdnje… »

Japanska vlada mora da plati odštetu stanovnicima blizu Fukušime

Blic 10.10.2017
Okružni sud Fukušime naredio je danas japanskoj vladi i nuklearnoj elektrani Fukušima da plate 500 miliona jena (4,5 miliona dolara) hiljadama bivših stanovnika područja u blizini nuklearke, koji su tražili odštetu zbog ugrožavanja života i… »

"Od svih načina da reši problem, Španija je izabrala srpski"

Blic 10.10.2017
Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji, izgleda da je španska vlada izabrala "srpski način", piše danas časopis "Forin afers". Španska vlada sada namerava da ukine regionalnu katalonsku vlast ukoliko ona… »

Neredi u Parizu: Policija hapsi demonstrante, koji se protive Zakonu o radu

Blic 10.10.2017
Francuska policija je počela da hapsi demonstrante zbog izazivanja nerede na protestima u Parizu zbog reforme Zakona o radu, koju planira da sprovede predsednik Francuske Emanuel Makron. Neredi su počeli nekoliko časova nakon što je na ulice u centru… »

Tramp Tilersonu: Ja moron? Izazivam te na test inteligencije

Blic 10.10.2017
Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će da izazove državnog sekretara Reksa Tilersona na testiranje inteligencije ukoliko se ispostavi da je tačna vest da ga je Tilerson nazvao "moronom". Prema navodima televizije NBC News, Tilerson je bio na… »

"Nuklearna opcija": Španija razmatra uvođenje ekstremne mere koju nikada do sada nije koristila

Blic 10.10.2017
U krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira Član 155 Ustava Španije, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države, što su u Madridu indirektno nagovestili, piše danas nemački državni radio… »

Balkan Barometar: Sve više građana regiona sumnja da će ući u EU

Blic 09.10.2017
U zemljama balkanskog regiona, uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, veoma je rasprostranjen skepticizam skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji, pri čemu četvrtina stanovništa ne veruje da će njihova zemlja ikada postati članica Unije… »