Izvor: Dojče vele arhiva vesti 10.10.2017

„Nuklearna opcija“ za Kataloniju?

Dojče vele 10.10.2017
U krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira Član 155 Ustava Španije. On ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. U Madridu su indirektno nagovestili tu mogućnost. Član 155 je najekstremnija… »

Zločinci su uvek tuđi

Dojče vele 10.10.2017
Oslobađajuća presuda za Nasera Orića naišla je na oštre reakcije u Beogradu. Ispod čitave drame ostaje činjenica da odgovorni za brojne srpske žrtve još nisu osuđeni. I ostaju dvostruki aršini na svim stranama. Odluka Suda BiH da prvostepeno… »

Šojble odlazi, a Grci se ne raduju

Dojče vele 10.10.2017
Za Grke je Volfgang Šojble bio simbol diktata štednje. No sada, kada bi u Nemačkoj to mesto mogao da preuzme neki liberal, Grci kao da shvataju da politika štednje ne odlazi sa Šojbleom, piše Janis Papadimitriju. Za Grke je Volfgang Šojble bio… »

Agrokor je samo prazna ljuštura

Dojče vele 10.10.2017
Kao narkoman kome je potrebno sve više droge da bi ona uopšte delovala, tako je „Agrokor“ godinama tonuo sve dublje u dubioze. A ostaje i sumnja da se nastavlja „poslovanje na hrvatski način“. „Svi smo znali da koncern ima problema, ali nismo… »

Erdoganov bazar sa zatvorenicima

Dojče vele 10.10.2017
Tursko tužilaštvo traži 15 godina zatvora za uhapšenog nemačkog aktivistu. Štampa na nemačkom špekuliše da li će Turci ipak spustiti loptu ili uhapšene Nemce koriste kao valutu za izručenje disidenata koji su u Nemačkoj. Tursko državno… »

„Birači takođe snose odgovornost“

Dojče vele 10.10.2017
„To što je neko izabran ne opravdava svaku političku svinjariju“, kaže Volfgang Tirze. Bivši predsednik Bundestaga za DW govori o jačanju desnice i tome kako bi prema populistima trebalo da se odnosi u parlamentu. DW: Gospodine Tirze, na izborima… »

„Imamo šansu ako ispravimo kičmu“

Dojče vele 10.10.2017
Režim u Srbiji uspeva samo kada ćutite, savijate kičmu i dozvoljavate torturu, kaže u intervjuu za DW Boško Obradović, predsednik Dveri. On misli da je bojkot izbora mogući način borbe protiv gušenja glasa opozicije. DW: Vi ste jedini pominjali… »

Misteriozno bojište iz bronzanog doba

Dojče vele 10.10.2017
Pre oko 3.300 godina na severu Nemačke vođena je bitka o kojoj se još uvek malo zna. Na tom najstarijem evropskom bojnom polju arheolozi rade od 2007. godine. Dragoceni nalazi sada su izloženi. Arheološki muzej pod otvorenim nebom Freilichtmuseum… »