Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 10.10.2017

Turski tok plovi do Srbije

Slobodna Evropa 10.10.2017
Nakon što su prvog dana zvanične posete turskog predsednika Srbiji imali u Beogradu tet-a-tet sastanak i potpisali niz bilateralnih sporazuma, šefovi država Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prošetali su beogradskom tvrđavom… »

Najmanje deset mrtvih u požarima u Kaliforniji

Slobodna Evropa 10.10.2017
Najmanje deset osoba je poginulo u požarima koji od juče bukte u američkoj državi Kaliforniji, saopštile su jutros lokalne vlasti. Više hiljada ljudi je evakuisano, a zbog jakog vetra požar se proširio na 14 mesta, rekao je na konferenciji za… »

Stanovnicima Fukushime 4,4 miliona dolara odštete

Slobodna Evropa 10.10.2017
Okružni sud u Fukushima prefekturi u Japanu presudio je danas da su elektro kompanija Tepco i japanska vlada odgovorni za štete nastale nuklearnom katastrofom 2011. godine, javlja Reuters. Riječ je o najvećoj grupnoj tužbi protiv kompanije i vlade… »

U rudniku Breza poginuo rudar

Slobodna Evropa 10.10.2017
U Rudniku mrkog uglja "Breza" u Bosni i Hercegovini rano jutros poginuo je jedan rudar. Nesreća se desila jutros u 4.20 časova. "Dojavljeno nam je da došlo do nesreće. Sve uviđajne radnje se vrše kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo", izjavila… »

Erdogan: Neću primiti američkog ambasadora

Slobodna Evropa 10.10.2017
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće primiti odlazećeg američkog ambsadora u Ankari u oproštajnu posetu i optužio SAD da su one napravile problem vezan za obostranu suspenziju izdavanja viza. "Turska ima dugu tradiciju države i… »

Novi povod, stare Dodikove prijetnje

Slobodna Evropa 10.10.2017
Oslobađajuća presuda ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za zločine nad trojicom Srba pokrenula je lavinu, kako kažu naši sagovornici, prvenstveno političkih tenzija. Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je… »

Bandić vratio bistu Lole Ribara u parku u Zagrebu

Slobodna Evropa 10.10.2017
U parku u zagrebačkom naselju Črnomerec danas je ponovo postavljena bista narodnog heroja Ive Lole Ribara koja je bila uklonjena tokom proteklog rata. Gradonačelnik Zagreba Milan Badić rekao je da ovo ne smatra nikakvim istorijskim događajem, već… »

Izbeglice pate

Slobodna Evropa 10.10.2017
Skoro 89 posto izbeglica psihološki je ugroženo, a čak 61 posto se može smatrati veoma psihološki ugroženo, dok svaka druga osoba u toj populaciji ima simptome depresije, pokazuju rezultati istraživanja Mreže psihosocijalnih inovacija sprovedenog… »

Nagrada karikaturisti Marku Somborcu

Slobodna Evropa 10.10.2017
Fondacija "Katarina Preradović" dodelila je prvu nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva, karikaturisti Marku Somborcu. Somborac je najpoznatiji po svojim kratkim… »

NUNS: Evropsku federaciju novinara brine tretman novinara u Srbiji

Slobodna Evropa 10.10.2017
Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard izjavio je da ga veoma brinu dešavanja u Srbiji, tretman novinara i rast autocenzure, prenelo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). "Vodeći srpski političari moraju… »