Svet arhiva vesti 10.10.2017

Požari u Kaliforniji, najmanje 10 stradalih

RTV 10.10.2017
SAKRAMENTO - Najmanje 10 osoba stradalo je u na desetine šumskih požara koji se brzo šire vinogradskim delom savezne američke države Kalifornije, a stotine kuća je uništeno, saopštili su zvaničnici. Najmanje 100 osoba je povređeno u šumskim… »

Katalonija, dijalog pre nezavisnosti

RTS 10.10.2017
Katalonski lider Karles Pudždemon predložio je regionalnom parlamentu da odloži sprovođenje rezultata referenduma radi početka dijaloga sa Španijom. Njegovom predlogu prethodila serija razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice. Madrid… »

Ruski avion skliznuo sa piste u Siriji, posada poginula

Blic 10.10.2017
Ruski avion Su-24 se srušio prilikom poletanja u Siriji. Posada aviona nije uspela da se katapultira. Ruski bombarder Su-24 srušio se prilikom poletanja sa aerodroma Hmejmim u Siriji, posada je poginula, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane… »

S. Koreja: Nakon modernizacije projektil će moći dosegnuti SAD

Al Jazeera 10.10.2017
Sjevernokorejsko vodstvo poručilo je ruskim zastupnicima da žele povećati doseg svojih balističkih projektila na 9000 kilometara. Sjevernokorejsko vodstvo poručilo je ruskim zastupnicima da posjeduje balistički projektil s dosegom 3.000 kilometara… »

Sud odlučio: Vlada da plati zbog Fukušime

B92 10.10.2017
Tokio -- Okružni sud Fukušime naredio japanskoj vladi i nuklearnoj elektrani Fukušima da plate 4,5 miliona dolara hiljadama bivših stanovnika područja oko nuklearke. Oni su ranije tražili odštetu zbog ugrožavanja života i imovine kada je… »

"Od svih načina da reši problem, Španija je izabrala srpski"

Blic 10.10.2017
Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji, izgleda da je španska vlada izabrala "srpski način", piše danas časopis "Forin afers". Španska vlada sada namerava da ukine regionalnu katalonsku vlast ukoliko ona… »

Trump smatra da je pametniji od Tillersona

Al Jazeera 10.10.2017
Državni sekretar američkog predsjednika navodno nazvao moronom, a ovaj uzvratio da bi trebali usporediti inteligenciju. Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako je "pametniji" od državnog tajnika Rexa Tillersona, rekavši u intervjuu za… »

(Foto) neredi u Francuskoj: Radnici protestovali zbog smanjenja radnih mesta i plata, pa bacali kamenice na policiju

Kurir 10.10.2017
Širom Francuske danas su održani protesti i štrajk zaposlenih u javnom sektoru zbog najave o smanjenju broja radnih mesta i zamrzavanju plata, preneli su francuski mediji. For the first time in 10 yrs,all of France's public sector unions are calling… »

"Nuklearna opcija": Španija razmatra uvođenje ekstremne mere koju nikada do sada nije koristila

Blic 10.10.2017
U krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira Član 155 Ustava Španije, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države, što su u Madridu indirektno nagovestili, piše danas nemački državni radio… »

Korupcija i nezaposlenost najviše brinu građane u regionu

Nova ekonomija 10.10.2017
Većina građana jugoistočne Evrope nije zadovoljna situacijom u društvu, a kao najveći problem vide nezaposlenost. Sve više njih zabrinuto je zbog korupcije, rezultati su istraživanja Balkanski barometar 2017. Savet za regionalnu saradnju predstavio… »