Svet arhiva vesti 10.10.2017

Najmanje 13 mrtvih u požarima u Kaliforniji

Novi magazin 10.10.2017
Najmanje 13 osoba je poginulo u požarima koji od ponedeljka bukte u američkoj državi Kaliforniji, saopštile su večeras lokalne vlasti i dodale da je oko 100 osoba povređeno. Nekoliko stotina vatrogasaca gasi 17 požara koji su do sada uništili oko… »

Katalonija odložila proglašenje nezavisnosti

Mondo 10.10.2017
Lider Katalonije Karles Pudždemon nije danas proglasio nezavisnost od Španije, nego je zatražio dijalog. On je katalonskom parlamentu predložio suspendovanje deklaracije o nezavisnosti. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Katalonski vođa Karles Pudždemon… »

Udes ruskog "suhoja", nastradala posada

RTS 10.10.2017
Vojni avion "su-24" ruskog vazduhoplovstva imao je nezgodu u vazdušnoj bazi u Siriji, saopštilo je rusko ministarstvo odrbane. Posada aviona je nastradala. "Desetog oktobra, ‘su-24‘ skliznuo je sa piste tokom poletanja na borbeni zadatak", navedeno… »

Južna Koreja u strahu: Nešto se pomera kod Kima

B92 10.10.2017
Seul -- Južna Koreja održava punu borbenu gotovost nakon što su se pojavile spekulacije da je moguće da će Severna Koreja uskoro ponovo izvesti probu balističke rakete. Strahuje se da bi to moglo da se dogodi u vreme kada obeležava 72 godine od… »

Vlada Japana mora da plati zbog katastrofe u Fukušimi

Radio 021 10.10.2017
Okružni sud Fukušime naredio je japanskoj vladi i nuklearnoj elektrani Fukušima da plate 4,5 miliona dolara hiljadama bivših stanovnika područja oko nuklearke. Oni su ranije tražili odštetu zbog ugrožavanja života i imovine kada je nuklearka… »

Forin afers: Od svih načina, Španija je izabrala srpski

RTV 10.10.2017
NJUJORK/ PARIZ - Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji, izgleda da je španska vlada izabrala "srpski način", piše danas časopis "Forin afers". Španska vlada sada namerava da ukine regionalnu katalonsku… »

Tramp smatra da je pametniji od Tilersona

Novi magazin 10.10.2017
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u intervjuu da bi, ako ga je državni sekretar Reks Tilerson nazvao "moronom", njih dvojica trebalo da "uporede testove inteligencije". "Mislim da su to lažne vesti. Ali ako je to uradio moraćemo da uporedimo testove… »

Obračun demonstranata i policije u Parizu, troje uhapšenih

Politika 10.10.2017
PARIZ - Francuska policija upotrebila je danas suzavac i palice kako bi potisnula demonstrante koji su bacali predmete na njih tokom protesta u Parizu zbog otkaza u javnom sektoru i zamrzavanja plata, prenosi AP. Agencija navodi da, iako je protest bio u… »

Dojče vele: Član 155. Ustava - najekstremnija mera protiv Katalonije

Vesti online 10.10.2017
U krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira Član 155. Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. U Madridu su indirektno nagovestili tu mogućnost. Član 155. je… »

Korupcija i nezaposlenost najviše brinu građane u regionu

Nova ekonomija 10.10.2017
Većina građana jugoistočne Evrope nije zadovoljna situacijom u društvu, a kao najveći problem vide nezaposlenost. Sve više njih zabrinuto je zbog korupcije, rezultati su istraživanja Balkanski barometar 2017. Savet za regionalnu saradnju predstavio… »